Středa, 24. dubna 2024

Poslanci budou jíst bio. Prosadili to zelení

Poslanci budou jíst bio. Prosadili to zelení
V poslanecké sněmovně se začnou vedle zavedených jídel prodávat i biopotraviny. Nápad zavést je do dolní komory parlamentu vznikl před rokem ve Straně zelených.
„Kdo jiný než veřejné instituce by měl jednat podle nejlepších zkušeností z Evropy, kde jsou biopotraviny součástí jídelníčku například ve školách. Navíc to podporuje biozemědělství, které má vliv na péči o krajinu a ochranu přírody. A bio je zdravější,“ vysvětlil Aktuálně.
cz iniciativu klubu zelených místopředseda strany Ondřej Liška.
S „bionávrhem“ zelených už souhlasil kancléř sněmovny Petr Kynštetr. „Zatím to bude takový test, jestli je vůbec o tento sortiment zájem. Po jeho vyhodnocení uvidíme, co bude dál,“ potvrdil Kynštetr.
Biopotraviny bude zatím nabízet především kavárna nedaleko kuloárů u jednacího sálu a taky dva poslanecké kluby.
Poslanci, ale také novináři či návštěvníci sněmovny tak budou moci ochutnat například mošty, jogurtové nápoje, bagety, chlebíčky, uzeniny, čaj nebo kávu. Sněmovna také uvažuje o tom, že bude v biokvalitě nakupovat i maso, které bude sloužit k přípravě běžných jídel. Poslanci se tváří, že s biotrendem drží krok.
„Samozřejmě, jako stínový ministr zemědělství jsem pro bio.
Navíc obecně podporuji všechny domácí potraviny, protože jsou vysoce kvalitní, s garancí jasného původu a kontrolou v každém stupni výroby,“ reagoval na zprávu o zavedení bioznaček do sněmovny šéf poslaneckého klubu ČSSD Michal Hašek.
Jeho spolustraník David Rath Aktuálně.cz prozradil, že bioproduktům, navíc českým, dává přednost. „U českých potravin mám pocit, že pomáhám žít spoluobčanům a u bia, že do těla dostanu méně chemikálií,“ řekl Aktuálně.cz Rath.
Taky kancléř Kynštetr se na biopotraviny těší. „Osobně se nebráním ničemu a rád ochutnám chlebíček ze surovin, jejichž přirozená chuť není přebita solí a nějakými chemickými zvýrazňovači,“ uvedl Kynštetr.
Radost mají zelení, kteří se už těší na raut spojený s ochutnávkou biopotravin. „Bio upřednostňuji a už se na jeho nabídku ve sněmovně těším více než rok,“ sdělila Aktuálně.cz šéfka klubu Kateřina Jacques. Podobně reagovala na zprávu i Michaela Šojdrová, která řídí klub KDU-ČSL.
Od komunistů znějí naopak konzervativní ohlasy. „Biopotraviny ochutnám, ale kupovat budu zase jen to, co mi bude chutnat,“ řekl předseda strany Vojtěch Filip.
Zelený sen: více bia a vegetariánských jídel Sněmovna zatím neplánuje výběrové řízení na dodavatele biopotravin.
„Vzhledem k tomu, že v tomto testovacím období se nebude jednat o velká množství, zakoupíme biopotraviny od našich současných velkododavatelů, kteří je mají rovněž ve své nabídce. Počítáme s tím, že v případě většího zájmu a tím i nutnosti většího nákupu samozřejmě nějaký výběr bude muset proběhnout,“ řekl Aktuálně.cz Kynštetr.
Zelení sní o větším množství bioproduktů. Podle Ondřeje Lišky by se mohl biosortiment rozšířit i na přípravu hlavních jídel. Vedle toho budou chtít zelení prosadit taky více vegetariánských jídel.
www.aktualne.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů