Úterý, 16. dubna 2024

Bursíku kamaráde, můžeš mluvit?

Bursíku kamaráde, můžeš mluvit?

Na víkendovém zasedání republikové rady Strany zelených toho zaznělo sice velmi mnoho o školství a vládní spoluzodpovědnosti, nicméně mediálně nejchytlavější byla bezesporu výtka předsedy Martina Bursíka spolustraníkům, že jim jde jen o výnosná korýtka:"V tomhle jsme horší než lidovci. Přitom víme, že u lidovců je to primární motivace politiky. Uspět, získat fleky, rozdat. Já vám říkám, že na tohle nehraju," řekl doslova. Bursík jistě dobře ví, o čem mluví. Před několika lety mu totiž nedělalo žádný problém usednout ve vládě právě za lidovce.

Po mediálním úniku těchto slov vše předseda Bursík korunoval před novináři výrokem o tom, že je přeci přirozené mluvit jinak za zavřenými dveřmi a jinak na veřejnosti. Možná je tomu skutečně tak. Avšak pokud Zelení sami sebe prezentují jako stranu jinou a lepší, nestojící na pravolevé škále, měli by se podobných extempore vyvarovat. Je ale otázkou, jestli se čeští Zelení opravdu výrazně liší od ostatních parlamentních stran. Dovolím si tvrdit, že současná Strana zelených je v mnohém podobná právě Bursíkem zatracovaným lidovcům, a to minimálně ve dvou bodech. Stejně jako KDU-ČSL v ateistickém prostředí, tak i Strana zelených v tradičně nezeleném českém údolí stále hledá autentickou a jasnou tvář. Obě strany navíc aspirují na roli pověstného jazýčku na vážkách domácí politické scény.

Martin Bursík je od přírody obdařen vizáží mladíka. Nedejme se však zmást, neboť jde o zkušeného matadora naší politiky s letitými zkušenostmi. I když by i mne zajímalo, jaká byla jeho „primární motivace" ke vstupu do politiky, tuto otázku nepoložím. Každý jedinec má totiž ke svému konání motivaci jinou a ta nám zůstane navždy skryta, byť by byla ušlechtilá, či zcela zavrženíhodná.  Martin Bursík to velmi dobře ví.  Je opravdu jiným a lepším politikem?

Autor: Jan Cieslar 

http://www.eportal.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů