Pátek, 29. března 2024

České lesy stárnou; stále je v nich málo listnáčů a hodně smrků

České lesy stárnou; stále je v nich málo listnáčů a hodně smrků

Praha - Stav českých lesů je v porovnání s Evropou stále špatný, vyplývá ze zprávy o českém životním prostředí za loňský rok. Od roku 2000 sice mírně stoupá počet listnáčů, podíl nepůvodních smrkových porostů je ale stále vysoký. Jehličnanů je 75 v každé stovce stromů. Lesy také stárnou, což se odráží na jejich zdraví.

Výměra starých porostů se zřetelně zvýšila ve srovnání s rokem 2000. Stromy vysazené před 81 až 120 lety rostou na ploše větší o 9416 hektarů, než před sedmi lety. Porostů přestárlých, tedy starších než 120 let, přibylo na úkor mladších o 26 331 hektarů. Celkem tvoří přestárlé porosty víc než pět procent všech lesů, porosty starší 60 let pak víc než polovinu.

Lesy starší 60 let přitom častěji než mladší trpí ztrátou listí či jehličí. Zdraví stromů sledují lesníci v Čechách a na Moravě na celkem 306 monitorovacích plochách. Každým rokem hodnotí 12 000 až 14 000 stromů reprezentujících 28 druhů lesních dřevin. Podle statistik z posledních šesti let zřetelně narůstá zastoupení poškozenějších stromů. "Trend pokračuje navzdory tomu, že emisní zatížení lesních porostů se v těchto letech výrazně snížilo, což může být důsledek vlivu abiotických faktorů a lesních škůdců na porosty oslabené značným imisním zatížením z minulosti," konstatuje zpráva.

Stabilní je stav stromů v Ústeckém, Karlovarském, Libereckém, Moravskoslezském kraji a v kraji Vysočina. Počet poškozených stromů roste dlouhodobě v Plzeňském, Středočeském, Olomouckém a Pardubickém kraji. Pouze v Královéhradeckém kraji v uplynulém desetiletí počet poškozených stromů mírně klesl.

Výměra lesní půdy dosáhla loni 2,6 milionu hektarů a oproti roku 2005 stoupla přibližně o 1731 hektarů. Lesnatost Česka tak dosáhla 33,7 procent. Lesy hospodářské, které slouží k produkci dřeva, zaujímaly loni přibližně tři čtvrtiny celkové rozlohy lesní půdy.

Podíl listnatých dřevin na druhové skladbě českých lesů stoupl k loňskému roku o 1,6 procenta oproti roku 2000. Naopak jehličnanů ubylo o 1,4 procenta, z toho procento činí smrky. Častěji než dřív se v lesích objevuje buk a také dub a jasan.

Jako pozitivní hodnotí zpráva zalesňování zemědělské půdy nevhodné pro zemědělskou výrobu, které je od roku 2004 financováno z horizontálního plánu rozvoje venkova a operačního programu Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství. V roce 2006 bylo takto zalesněno 900 hektarů, což je o 250 hektarů víc než v roce 2005.

Celková těžba dřeva loni meziročně stoupla o 14 procentních bodů na historicky nejvyšší hodnotu (17,67 milionu metrů krychlových v roce 2006 oproti 15,51 milionu metrů krychlových v roce 2005). Zvýšení těžby se týkalo jen jehličnatých porostů, těžba listnatých dřevin naopak o zhruba 60 000 metrů krychlových poklesla.

Plocha obnovených lesních porostů se loni oproti předchozímu roku zvýšila o 180 hektarů.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů