Pátek, 19. dubna 2024

Konference o biomase chce nastartovat spolupráci obcí a zemědělců

Pod názvem „Energie pro venkov“ proběhne v pátek a v sobotu 2.a 3. listopadu
Konference o biomase chce nastartovat spolupráci obcí a zemědělců

Obnovitelné zdroje energie budou tématem III. venkovské konference, kterou ve spolupráci s Královéhradeckým krajem a Regionální agrární komorou Královéhradeckého kraje pořádá Centrum rozvoje Česká Skalice. Pod názvem „Energie pro venkov“ proběhne v pátek a v sobotu 2.a 3. listopadu. Hostit ji bude čerstvý vítěz celostátní soutěže Vesnice roku – obec Havlovice.

            Dvoudenní konference má podtitul „Obnovitelné zdroje energie: Spolupráce zemědělců, samospráv a domácností v praxi“. Právě praktické zkušenosti s obnovitelnými zdroji a příklady úspěšné, ale někdy i složité spolupráce veřejného a soukromého sektoru v této oblasti budou její hlavní náplní. Konference bude zaměřena především na biomasu, kde je prostor pro spolupráci  mezi veřejnou správou a farmáři nejširší. Praktické příklady budou zarámovány do kvalitního teoretického rámce. Zkrátka nepřijdou ani větrná ,vodní, solární a geotermální energie, kterým se budou věnovat samostatná stanoviště. Motivem prostupujícím celou konferenci, je myšlenka energetické soběstačnosti venkova. Účastníci se ale nechtějí vyhnout ani těm nejožehavějším současných otázkám, jako je aktuální růst cen obilí nebo etika jeho spalování.

            Konference začne v havlovickém Kulturním domě v pátek 2. listopadu v 9:00 a skončí až v odpoledních hodinách dne následujícího. Je určena především zemědělcům a představitelům samospráv z oblasti od Podkrkonoší po Podorlicko. Vítáni ale budou i zájemci z řad široké veřejnosti. V hlavním programu účastníci uslyší analýzu uvedené oblasti z hlediska využití pro pěstování biomasy, dozvědí se, jak funguje veřejná obilná výtopna pro pětitisícové město, budou seznámeni s dotačními prostředky na pěstování i nákup technologií v oblasti obnovitelných zdrojů. Jedním z témat budou i bioplynové stanice nebo zkušenosti s pěstováním energetických plodin. Zajímavá bude jistě i přednáška o možnostech využití technického konopí nebo o přestavbě auta na řepkový olej vlastní výroby.

            Na místě budou k dispozici i praktické ukázky solárních systémů nebo obilného kotle. V odpoledních a večerních hodinách jsou po skončení hlavního programu naplánovány exkurze např. na plantáž rychlerostoucích dřevin nebo do bioplynové stanice. Záštitu nad celou konferencí převzal Mgr. Libor Mojžíš, předseda Výboru pro regionální rozvoj Královéhradeckého kraje.

            V objektu Kulturního domu v Havlovicích, kde konference proběhne, je od letošního léta nainstalováno tepelné čerpadlo, které již bude začátkem listopadu zcela jistě v provozu. Účastníci konference si tak budou moci účinnost jednoho z obnovitelných zdrojů vyzkoušet doslova na vlastní kůži.

Kulturní dům v Havlovicích

Pátek a sobota 2. a 3. listopadu 2007

 Pátek: Hlavní program 9:00 – 17:00, Exkurze 18:00 – 20:00

Sobota: Hlavni program 9:00-12:00, Exkurze 13:00-15:00

Účastnický poplatek: 100,- Kč

Pro více informací navštivte www.vilacerych.cz

Za Centrum rozvoje Česká Skalice

Michal Kudrnáč
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů