Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Velké překvapení čekalo v Zoo Praha návštěvníky u nového "Pavilonu hybridů", který byl slavnostně otevřen. Místo záhadných zvířat mohli zhlédnout nový vůz Toyota Prius s hybridním pohonem, který je nejšetrnějším vozem pro životní prostředí na světě.

Ještě než přijde zima a Vánoce, měly by se na německém trhu objevit dvě speciální (zimní) řady od výrobce přírodní kosmetiky Laverana. Letos se ponesou v duchu a především vůni tropického pomeranče, a to ve dvou variantách: pomeranč-kakao a zimní pomeranč. Kolekce bude obsahovat sprchový gel a pěnu do koupele. Součástí obou produktů bude pomerančové máslo, které si dodává sama Laverana, pomeranče používané k výrobě pocházejí pouze z ekologicky kontrolovaného zemědělství.

Větrné elektrárny v Česku budou mít za osm let zhruba stejný výkon jako jeden blok temelínské jaderné elektrárny. Bude to 1057 megawatt, což je asi dvacetkrát tolik co teď. Zároveň je to maximum, které umožňují české povětrnostní podmínky. Na semináři o energetice v Brně to uvedli odborníci ze společnosti EGÚ Brno.

Planet Me - TNT Express představuje firemní strategii pro zvyšování transparentnosti ekologické stopy společnosti, drastické snížení emisí CO2 z provozní činnosti firmy a povzbuzení 159 tis. zaměstnanců společnosti, aby stejná opatření zavedli i ve svém soukromém životě. Program Planet Me je uplatňován ve všech zemích, kde firma působí.

Těžbu hnědého uhlí v Česku je podle odborníků na energetiku potřeba prodloužit. Současné limity znemožňují výstavbu nových elektráren na uhlí, a brzdí tak energetiku, zaznělo opakovaně na semináři o budoucnosti české energetiky v Brně. Bez prolomení limitů patrně skončí těžba hnědého uhlí v roce 2052. Už nyní postupně klesá na rozdíl od spotřeby energie.

Zdanit konkurenci železnice - Prezidentka francouzské státní železniční společnosti SNCF Anne-Marie Idraková podráždila konkurenci z řad silniční a letecké dopravy návrhem na její vyšší zdanění, který zdůvodnila ekologickými hledisky. Návrh, o němž informuje francouzský tisk, byl vypracován pro široce pojaté jednání o životním prostředí pod vedením druhého muže ve vládě, státního ministra Jeana-Louise Borlooa, které začíná dnes.
Idraková například navrhuje, aby silniční přepravci platili 0,10 eura za každý kilometr ujetý jejich kamiony po neplacených dálnicích a po silnicích dálničního typu a aby se zvýšilo mýtné pro kamiony za přejezd Alp a Pyrenejí. Chce také, aby byla letecká doprava začleněna do systému kvót CO2. Vládní politika v oblasti veřejné dopravy by podle ní měla preferovat dopravu z ekologického hlediska šetrnou.

Biopalivo má na klima horší dopad než ropa - Většina plodin pěstovaných v Evropě a v USA k produkci údajně čistých biopaliv má ve skutečnosti z hlediska klimatu horší účinky než paliva z ropy. Snažit se zabránit oteplování klimatu používáním biopaliv je "pošetilý podnik", protože ze "zelených" paliv se při spalování uvolňuje velké množství skleníkového plynu oxid dusný. Vyplývá to ze studie vědeckého týmu vedeného laureátem Nobelovy ceny za chemii Paulem J. Crutzenem.
Zjištění studie jsou další ranou pro paliva, která mají postupně nahrazovat benzin a naftu. V České republice se bionafta začala povinně přimíchávat do nafty tento měsíc a Evropská unie plánuje získávat do roku 2020 z biopaliv deset procent pohonných hmot. Zpráva Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) nedávno využívání biopaliv ostře kritizovala a konstatovala, že podpora těmto palivům vede k prudkému růstu cen potravin a k ničení přírody.
Produkce biopaliv v zemích Evropské unie a v USA prudce roste kvůli povinnému nebo daňově subvencovanému nahrazování ropných paliv palivy z plodin. V České republice se musí od září přimíchávat do motorové nafty dvě procenta bionafty a podíl dražší biosložky se má postupně zvedat.
Přidávání biopaliv do pohonných hmot má vedle zmírnění klimatických změn také snížit závislost na dovozu ropy. Nedávná zpráva OECD však vyslovuje podezření, že v řadě případů je to jen další forma podpory politicky vlivných domácích zemědělců.

Houby rostou hojně a nízké ranní teploty jim zatím nevadí, prohlásil Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Rybáři z Mariánských Lázní si připadají bezmocní před nálety kormoránů.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů