Středa, 24. dubna 2024

Poslanci rozhodnou o výjimce obcím na vypouštění odpadních vod

Poslanci rozhodnou o výjimce obcím na vypouštění odpadních vod

Praha - Na malé obce do 2000 takzvaných ekvivalentních obyvatel, které nemají ještě čističku, zřejmě dopadne od příštího roku povinnost začít čistit odpadní vody. O návrhu odložit tuto povinnost o tři roky, se kterým přišel Zlínský kraj, se bude nyní rozhodovat v Poslanecké sněmovně na nadcházející schůzi. Celkem tři sněmovní výbory ho však doporučily zamítnout, nesouhlasí s ním ani vláda. Obcím přesto svitla naděje na získání výjimky.

"My jsme to diskutovali na výborech velice podrobně a tu novelu není možné při nejlepší vůli přijmout. Ten rozpor s právem Evropského společenství je opravdu velký," řekl ČTK předseda sněmovního výboru pro životní prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Také podle právníků je návrh po formální stránce špatný, protože novelizuje přechodná ustanovení. Navíc by byl demotivační vůči obcím, které již problém začaly řešit samy a shánějí peníze na stavbu čističek, dodal.

Obcím, které mají kanalizaci, ale nemají čistírnu, hrozí, že od příštího roku nezískají nové povolení na vypouštění odpadních vod. Nebudou totiž schopny dodržet limity znečištění stanovené nařízením vlády. Platnost dosavadních povolení vydaných do konce roku 2001 jim skončí v závěru letošního roku. Odpůrci argumentují mimo jiné tím, že obce měly možnost do konce roku 2002 požádat o výjimku a ta by platila deset let.

Martina Janochová z tiskového odboru Zlínského kraje ČTK sdělila, že ministerstvo životního prostředí vydalo letos v květnu pokyn, podle něhož mohou vodoprávní úřady udělovat výjimky platné alespoň do roku 2010. Podmínkou však je, aby obec alespoň začala s řešením situace, tedy aby měla alespoň zpracovanou projektovou dokumentaci.

Vzhledem k tomu, že ho výbory doporučily zamítnout, se podle Janochové jeví jako optimální vzít návrh novely zpět. V horizontu do roku 2010 se podle ní jako nejvhodnější jeví vystupňování tlaku na financování potřebných investic ze strany státu. Zlínský kraj již dříve vyčíslil potřebnou částku na vybudování čističek na devět miliard korun.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů