Pátek, 29. března 2024

Město: Naše zlato nedáme a těžbu nechceme. Vše vyřeší ministr Bursík

Město: Naše zlato nedáme a těžbu nechceme. Vše vyřeší ministr Bursík

KAŠPERSKÉ HORY - Sto tun zlata. Takové množství se skrývá pod zemí u Kašperských Hor podle společnosti Potamon GTS, která by chtěla obnovit průzkum ložisek a v budoucnu i cenný kov těžit. Město ani stát s tím však nesouhlasí.

Zlatá ložiska na Kašperskohorsku zkoumala v minulosti již TVX Bohemia důlní. Koncem 90. let jí však tehdejší ministr Miloš Kužvart odejmul licenci. Firma s tím nesouhlasí a žaluje stát o tři čtvrtě miliardy korun, soud ještě není u konce. Nyní chce na práci TVX navázat společnost Potamon GTS.

„Kašperské Hory jsou ložiskem zlata a wolframu. My podle zákona žádáme o přehodnocení archivních dat o přírodním nahromadění nerostů, z nichž je možno průmyslově vyrábět kovy,“ řekl Deníku předseda představenstva společnosti Jan Lellák a dodal: „Chceme provést pouze zpracování všech dostupných dat a vyhodnotit skutečný potenciál ložiska podle současných ekologických a ekonomických podmínek.“

Starostka Kašperských Hor Alena Balounová se nechtěla k plánům společnosti vyjádřit, což zdůvodnila tím, že výkonem funkce zástupce města ve všech záležitostech týkajících se geologického průzkumu a uvažované těžby zlata byl pověřen zastupitel František Stíbal. Ten Deníku řekl, že město se žádostí o průzkum zásadně nesouhlasí. „Důvody jsou stejné, jako byly u TVX Bohemia důlní,“ prohlásil muž, jenž byl nedávno odvolán z postu místostarosty, ale v zastupitelstvu zůstal.

Žádost Potamonu GTS o průzkum zlata u Kašperských Hormányní na stole ministr životního prostředí Martin Bursík. Vzhledem k postojům ministra Bursíka se dá očekávat, že žádost zamítne. „V tom případě učiníme další kroky, nevylučuji ani soud,“ konstatoval výkonný ředitel firmy Rudolf Řepík.

Potamon GTS argumentuje tím, že v současné době se ještě nedá o těžbě hovořit. „Žádáme pouze o geologický průzkum. Ten by trval zhruba dva roky a neopravňuje nás k získání souhlasu s dobývacím prostorem (jde o možnost provést studii, zda a jak lze ložisko těžit – pozn. aut.). I kdybychom souhlas získali, jde opět pouze o zpracování drahé studie, která musí obsahovat podrobný projekt včetně ekologické expertizy EIA a vyřešení všech střetů zájmu. I to nás opravňuje pouze k podání žádosti o samotnou těžbu, nic více,“ argumentuje Lellák.

„Průzkum není možné dělat bez toho, co by přišlo po něm, tedy bez těžby. A ta prostě v tomto šumavském regionu není možná,“ tvrdí Stíbal, podle něhož nepomohou firmě ani slibované ekonomické přínosy pro region.

Pokud by byla společnosti Potamon GTS v budoucnu těžba umožněna, probíhala by podle jejích představitelů pouze hluboko pod zemí a jen v oblastech, jež jsou již nyní z minulosti poddolovány.

http://www.denik.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů