Pátek, 19. dubna 2024

Klaus kritizoval ekology za blokování stavby jezů na Labi

Klaus kritizoval ekology za blokování stavby jezů na Labi
Děčín - Prezident Václav Klaus považuje za chybu, že ekologové blokují plány na splavnění dolního toku řeky Labe. Projekt označil za racionální. Prezident to novinářům řekl během plavby po Labi z Děčína do Hřenska.

Český tok řeky Labe je až do Ústí nad Labem regulovaný, je na něm řada zdymadel, a lodě proto po řece plují i v době velkého sucha. V úseku od Ústí nad Labem k německé hranici ale v době, kdy je hladina řeky nízko, lodě plout nemohou. Často zde vodní doprava stojí několik měsíců. Problém měla vyřešit stavba dvou jezů na Ústecku a Děčínsku, ovšem proti ní se postavili ekologové i ministerstvo životního prostředí.

V současné době existuje takzvaná kompromisní varianta, která počítá s jezem u Děčína, jenž by lodím ze zdejšího přístavu umožnil plout po řece do Německa, a napojit se tak na síť evropských vodních cest. Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka se v současnosti připravují podklady pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí. Stavba jezu by vyšla na necelé čtyři miliardy korun. Kromě jezu zde povodí počítá i s prohrábkami, u jezu by vznikla i vodní elektrárna.

Plavba po Labi byla součástí třídenní cesty prezidenta po Ústeckém kraji. Dnes během ní obdržel čestný doktorát ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně a vystoupil na konferenci o životním prostředí a zdraví v Ústeckém kraji. Setkal se také s obyvateli Ústí nad Labem, Děčína a Hřenska. V úterý prezidenta čeká cesta do Šluknovského výběžku, ve středu pak po západní části Ústeckého kraje, kde například bude diskutovat s představiteli obcí o těžebních limitech hnědého uhlí.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů