Čtvrtek, 25. dubna 2024

Pardubický kraj chce evropské peníze na staré ekologické zátěže

Pardubický kraj chce evropské peníze na staré ekologické zátěže

PARDUBICE - Pardubický kraj chce využít dotace z evropských fondů mimo jiné k odstranění starých ekologických zátěží. Pro první výzvu operačního programu Životní prostředí připravuje 11 projektů, s nimiž chce do konce října požádat o dotace. Novinářům to dnes řekl první náměstek hejtmana Roman Línek.
"Rada kraje již projekty odsouhlasila, jedním z největších je sanace skládky u Lukavice," uvedl Línek. Na lokalitu u křižovatky na Lukavici kdysi vyvážela své odpady pardubická rafinerie Paramo a další podniky. Na její vyčištění bude potřeba zhruba 100 milionů korun, rafinerie se k odpovědnosti nehlásí. Ekologická zátěž leží u Lukavice již zhruba čtyři desetiletí, v uzavřeném lomu jsou uloženy tisíce tun odpadů z 60. let. Pohnat případné původce skládky k odpovědnosti je dnes nemožné, Paramo se hájí tím, že v době ukládání odpadů bylo vše legální. Likvidace zátěže se proto musel ujmout kraj.

Evropské fondy by měly pomoci odstranit také průmyslová znečištění po chemické čistírně v Blehovsku v Chrudimi, v areálu firmy Potůček Slatiňany, podniku Ergotep Proseč a skládky Hamřík na Chrudimsku. Na Pardubicku chce kraj s pomocí dotací vyčistit pozůstatky činnosti prádelen a čistíren v Přelouči a areál Na Vrtálně v Pardubicích, na Orlickoústecku zátěže po firmách Izolit a Tesla v Jablonném nad Orlicí a společnosti Primona v České Třebové. Peníze z Bruselu by rovněž měly posloužit k odstranění kontaminace po prádelně a čistírně ve Svitavách.

Na spolufinancování sanací kraj u většiny projektů využije úvěru Evropské investiční banky. Smlouva o půjčce 1,2 miliardy korun byla podepsána minulý týden v Bruselu.

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů