Čtvrtek, 25. dubna 2024

Apple tvrdí, že se iPhone podrobí ekologickým standardům

Apple tvrdí, že se iPhone podrobí ekologickým standardům

iPhone vyhoví omezením na užití nebezpečných látek, sdělil Apple v bezprostředním ohlasu na zprávu Greenpeaece, podle níž telefon obsahuje nebezpečné ftaláty a sloučeniny bromu.

iPhone_350_210.jpgOrganizace Greenpeace, která se zabývá ochranou životního prostředí, v pondělí oznámila, že našla v iPhonu nebezpečné materiály. Testy se zaměřily na vnitřní i vnější konstrukční díly iPhonu.

Podle Greenpeace testy odhalily chemikálie, které obsahovaly ftaláty ve vinylové izolaci přívodního kablíku ke sluchátkům, a to  v úrovních vyšších, než jsou ty, které platí pro dětské hračky v Evropské unii. Testy také v polovině vzorků nalezly sloučeniny bromu, které mohou, když shoří, vytvořit dioxin. Sloučeniny představují 10 procent váhy obvodové desky v iPhonu.

„Neexistuje jediný důvod, proč by iPhone nemohl být vyroben bez toxinů obsažených ve vinylu a problematických samozhášecích přísad, když to u svých telefonů dovede Nokia,“ řekl Rick Hind z Greenpeace.

A jaká je reakce Applu? "Jako všechny produkty Applu po celém světě, tak se i iPhone podrobí omezením nebezpečných látek RoHS, které představuje světově nejpřísnější  omezení toxických substancí v elektronice," řekl mluvčí Applu serveru Macworld. "Jak jsme už řekli, Apple dobrovolně odstraní užívání PVC a samozhášecích sloučenin BFR (Brominated Flame Retardants) do konce roku 2008."

Tento závazek se objevil už počátkem tohoto roku v otevřeném dopise výkonného ředitele Applu, Steva Jobse, v němž vysvětlil firemní pozici ve vztahu k životnímu prostředí. V dopise Jobs také navrhl odstranit nebo redukovat použití dalších chemikálií, včetně arzénu a rtuti.

Na základě nálezů Greenpeace předalo Středisko pro hygienu životního prostředí (Center for Environmental Health) v pondělí Applu zákonem předepsané varování  - krok požadovaný kalifornským zákonem 60 dní před tím, než je spuštěn soudní proces. Středisko doufá, že tento krok přiměje výrobce k odstranění nebezpečných chemikálií z výroby iPhonu.

Apple je častým cílem aktivit Greenpeace. V srpnu 2006 Greenpeace pokárala Apple ve své čtvrtletní zprávě za jeho politiku ve vztahu k životnímu prostředí, především za to, jak společnost zachází s nebezpečnými chemikáliemi, a dále za vztah k recyklaci a výkupu vyřazených přístrojů. Greenpeace rovněž v prosinci minulého roku spustila webové stránky obsahující kritiku Applu a uspořádala demonstraci na letošním Macworld Expo v San Francisku.

Zdroj: www.digiweb.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů