Pátek, 29. března 2024

Ekologie jde v Číně zcela stranou

Ekologie jde v Číně zcela stranou

PEKING, NEW YORK - Čínský hospodářský zázrak má svou temnou stránku – katastrofální znečištění životního prostředí.

Čínu dusí její vlastní ekonomický úspěch. Stejně bezprecedentní jako její hospodářský rozvoj v posledních třiceti letech je také míra znečištění jejího životního prostředí. Ta již nabyla ktastrofických rozměrů. Problém už dávno přesáhl hranice Číny a představuje mezinárodní hrozbu. Je tak velký, že se stal konečně tématem i pro čínské vedení.

Výsledky jsou alarmující. Obyvatelé čínských měst málokdy vidí slunce, protože je stále častěji zakrývá neproniknutelný oblak smogu. Jak uvádí list The New York Times, z 560 milionů Číňanů bydlících ve městech pouze jedno procento dýchá vzduch, který by byl například v Evropské unii považován za vyhovující. Stav, který by byl v jiných zemích považován za ekologickou katastrofu, je v Číně běžnou každodenní záležitostí.

Růst čínského hospodářství se každý rok vyjadřuje dvoucifernými čísly. Je však založen na děsivém rozvoji těžkého průmyslu, který je neuvěřitelně energeticky náročný. Elektrická energie se přitom získává především spalováním uhlí, kterého má Čína sice obrovské zásoby, jež je však hlavní příčinou znečišťování životního prostředí.
 
Čína už zamořuje i země ležící daleko od ní. Oxid siřičitý a oxidy dusíku z jejích uhelných elektráren padají ve formě kyselého deště v Jižní Koreji a v Japonsku. Podle amerického listu Journal of Geophysical Research většina prachových částic, která znečišťuje ovzduší nad Los Angeles, pochází také z Číny.
 
Odborníci se kdysi domnívali, že by se Čína kolem roku 2010 mohla stát největším producentem skleníkových plynů a předstihnout tak v této oblasti Spojené státy. Nyní se ukazuje, že se Čína stane hlavním znečišťovatelem ovzduší již na konci letošního roku. Existují také odborné názory, že tuto hranici již prolomila.
 
Čínské vedení poznalo, že je třeba změnit kurs. Když se před pěti lety stal Chu Ťin-tchao poprvé stranickým šéfem, snažil se prosadit změny. Ukázalo se ale, že hospodářský systém Číny s klikami mocných provinciálních funkcionářů je nemožné změnit. Chu sice na nynějším 17. sjezdu strany prohlásil, že ekonomický růst země je realizován za příliš vysokou cenu, není však v postavení, které by mu umožnilo prosadit zásadní změnu tohoto trendu.

Zdroj: www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů