Čtvrtek, 28. března 2024

ASEKOL zahájil na pražských školách pilotní projekt na podporu zpětného odběru hraček

ASEKOL zahájil na pražských školách pilotní projekt na podporu zpětného odběru hraček

Nezisková společnost ASEKOL, která se zabývá zpětným odběrem a recyklací elektrozařízení, dnes zahájila na Základní škole Táborská v Praze 4 nový pilotní projekt na podporu zpětného odběru vysloužilých elektrických a elektronických hraček. Projektu se zúčastní 36 pražských mateřských a základních škol a také síť prodejen hraček Pompo. Cílem projektu je otestovat v praxi nový způsob odběru tohoto specifického elektroodpoadu a posílit ekologické vědomí u dětí a jejich rodin. Záštitu nad projektem převzal Petr Štěpánek, radní pro oblast životního prostředí a odpadového hospodářství Magistrátu hl. m. Prahy.

Podle údajů kolektivního systému ASEKOL, který projekt organizuje, bylo v loňském roce na český trh uvedeno výrobci a dovozci registrovanými u systému ASEKOL 1815 tun elektrických a elektronických hraček a elektrozařízení pro volný čas a sport. „V této kategorii elektrovýrobků vidíme velký potenciál růstu,“ řekl Jan Vrba, jednatel kolektivního systému ASEKOL a zdůraznil: „K recyklaci lidé totiž odevzdají jen 0,07 % těchto výrobků, přitom 87 % hmotnosti elektrohraček je recyklovatelných.“  V současnosti se u nás vybere něco přes 2 kg vysloužilých elektrozařízení na osobu a rok, podle směrnice EU však musí Česká republika do roku 2008 vybrat 4 kg elektrozařízení na obyvatele.

„Projekt by měl dětem vysvětlit, jak nakládat se starými spotřebiči. Nejen že mohou v oblasti ekologie působit na své rodiče, ale jsou to právě ony, které budou v příštích desetiletích zásadním způsobem ovlivňovat naše životní prostředí. Pokud se projekt sběru hraček osvědčí, plánujeme jeho rozšíření,“ řekl Jan Vrba.

V rámci projektu se budou sbírat elektrické a elektronické hračky, poháněné baterií nebo elektromotorem, elektrické deskové hry, autodráhy, digitální hry, herní konzole, ruční ovladače videoher (joysticky), doplňky pro batolata, elektrická vozítka a vybavení pro volný čas a sporty. Děti budou moci nosit i walkmany, MP3, mobilní telefony, rádia, kalkulačky a drobnou výpočetní techniku.

Na školách budou umístěny uzamykatelné sběrné nádoby se speciálně upraveným víkem. „Ekologická výchova u dětí je velmi důležitá. Na naší škole aktivně sbíráme starý papír, každá třída i školní chodba je opatřena sběrnými nádobami na papír, plasty a sklo. Věřím, že žáky dokážeme motivovat a vyvolat u nich zájem i o recyklaci elektrozažízení,“ dodává Petra Machalová, zástupkyně ředitele ZŠ Táborská. 

Svoz elektroodpadu ze škol bude z počátku prováděn jednou měsíčně, následně i v častějších intervalech dle potřeby. Jednotlivé školy, které se do projektu zapojily, budou soutěžit v množství sebraného elektrozařízení a první tři budou na konci školního roku odměněny hodnotnými dary. Škola, která nasbírá nejvíce drobného elektroodpadu, od ASEKOLU obdrží interaktivní tabuli.

Zpětný odběr elektrozařízení v prodejní síti je dán zákonnou povinností posledního prodejce odebrat „kus za kus“, tj. při koupi nové elektrické či elektronické hračky je prodejce povinen odebrat použitou. V rámci pilotního projektu budou spotřebitelé v pražské síti prodejen Pompo moci odevzdat jakékoliv přiměřené množství hraček. V prodejní síti bude svoz prováděn dle potřeby. Náklady na rozšířený sběr přebírá ASEKOL.

Společnost ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. V prosinci roku 2005 byl ASEKOL zapsán Ministerstvem životního prostředí jako jediný systém pro zpětný odběr historických elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, hraček a vybavení pro volný čas a sport (tj. skupiny 3, 4, a 7). ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 2140 městy a obcemi a 1031 servisy, opravnami a prodejnami elektro. 

Na základě novely zákona o odpadech, která nově vymezuje podmínky pro nakládání s odpadem z elektrických a elektronických zařízení, vznikly pro výrobce, dovozce a prodejce elektrických a elektronických zařízení nové povinnosti. Novela, která přenesla do českého právního řádu direktivy Evropské unie, uzákonila s platností od 13. 8. 2005 zajistit a financovat zpětný odběr, oddělený sběr a ekologické zpracování použitých elektrických a elektronických zařízení od občanů i firem, dále označovat výrobky uvedené na trh po 13. 8. 2005 v souladu s platnou právní úpravou a registrovat se v Seznamu výrobců vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR. Vzhledem k tomu, že individuální plnění některých z povinností je značně obtížné a finančně náročné, založily významné firmy z oboru kolektivní systémy zajišťující zpětný odběr, oddělený sběr a ekologické zpracování nefunkčních elektrozařízení.

 

Kontakty

AMI Communications, spol. s r. o.: Týn 641/4  Praha 1, Marcela Minářová, e-mail: marcela.minarova@amic.cz, tel.: 724 012 631, www.amic.cz

ASEKOL s. r. o.: Dobrušská 1, Praha 4, manažerka komunikace: Hana Ansorgová, e-mail: ansorgova@asekol.cz, tel.: 602 164 173, www.asekol.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů