Čtvrtek, 25. dubna 2024

Německé koncerny výrazně zdraží elektřinu

Německé koncerny výrazně zdraží elektřinu
Elektřina v Německu, největším evropském trhu s energií, v příštím roce citelně podraží. V některých regionech až o 10 procent. Spotřebitelské svazy se bouří, politici tvrdí, že se energetická lobby smluvila a že to tak nenechají.

To, že největší soused zdražuje proud, je špatná zpráva i pro české domácnosti a firmy, neboť zdejší trh elektřiny je úzce propojený s německým.

"Spekulanti obchodující na pražské energetické burze zde mohou nabídnout cenu, se kterou se prosadí v Německu, kde je zatím vyšší," podotýká Petr Novák ze společnosti Atlantik FT.

Ropa, uhlí, povolenky

Koncern E.on oznámil, že jeho regionální distributoři od Nového roku zdraží elektřinu o 7,1 - 9,9 procenta. Pro německou domácnost s průměrnou roční spotřebou 3500 kilowatthodin se tak měsíční účet prodraží o 5,80 eura.

Ústav pro hospodářský výzkum v Berlíně (DIW) očekává, že se cena elektřiny v Německu příští rok zvýší přibližně o deset procent. "Pro celou ekonomiku to představuje dodatečnou zátěž zhruba 18 miliard eur," uvádí na serveru Welt Online Claudia Kemfertová ze zmíněného ústavu.

Ceny proudu na německých komoditních burzách EEX pro rok 2008 se podle Jana Procházky z firmy Cyrrus už blíží 60 eurům za jednu megawatthodinu. A půjde dál nahoru.

A kde jsou důvody takového vývoje, který nahrává mj. inflaci? Především je to cena ropy, která na světových trzích od poloviny letošního ledna zdražila v průměru o více než 70 procent a spekulanti ji ženou k 90 dolarům za barel.

Provozovatelé elektráren v Německu a celé Evropě ještě více žehrají na uhlí. Jeho cena během stejného období stoupla zhruba o 40 procent a už výrazně přesahuje sto dolarů za tunu. A v Německu se v uhelných elektrárnách vyrábí asi 60 procent veškeré elektřiny.

"Předpokládáme, že ceny uhlí povedou v Německu i dalších zemích ke zdražování elektřiny," sdělil včera agentuře Bloomberg Peter Biszyga, londýnský analytik americké banky Citigroup. Ten vidí cenu jedné megawatthodiny v příštích šesti měsících mezi 61 až 63 eury.

Biszyga poukazuje na to, že elektřinu zdražuje také rostoucí cena emisních povolenek. Jejich cena na londýnské European Climate Exchange včera odpoledne vzrostla o 1,3 procenta na 22,89 eura za megawatthodinu.

Šéf Eon popudil i vládu

Šéf Eon Wulf Bernotat v těchto dnech velice popudil spolkovou vládu, když ji obvinil, že elektřina Němcům po liberalizaci trhu v roce 1998 zdražila jedině "zásluhou" politiků, kteří schválili vyšší daně. Vyšší náklady na ochranu ovzduší, které se rovněž promítají do ceny elektřiny, jsou ale podle něho nutné.

Takže je to další důvod, proč se za proud bude platit stále více. "Vzhledem k tomu, co elektřina nabízí z hlediska kvality života, tak je, upřímně řečeno, vlastně pořád levná," nechal se nedávno slyšet Bernotat.

Vláda mu ale nezůstala nic dlužna. Spolkový ministr životního prostředí Sigmar Gabriel Bernotatovo tvrzení o vyšších daních nejen odmítl, ale přešel do protiútoku: Eon a další velké energetické koncerny prý uzavřely cenový kartel.

"To je naprostý nesmysl. Ceny elektřiny vznikají na energetické burze v Lipsku, nikoli v zákulisních místnostech jednotlivých koncernů," kontroval šéf Eon.

Nesporné je, že tento koncern má spolu s konkurenčními firmami RWE, EnBW a Vattenfall na trhu velkou sílu. Uvedená čtyřka kontroluje přibližně 80 procent německého trhu s elektřinou.

RWE hodlá její cenu zvýšit v průměru o 6,6 procenta. "Předpokládám, že ceny půjdou dále nahoru," přidal se na serveru Spiegel Online také nový šéf společnosti EnBW Hans-Peter Villis. Firma Vattenfall Europe, která zvedla ceny už v červenci, zatím zdražovat nehodlá. V Berlíně a Hamburku, kde má silnou pozici, jí po letním zdražení klesl podíl na trhu o čtyři procentní body.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů