Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

V poslední době byly oficiálně uveřejněny a realizovány „Všečínské předpisy ohledně ankety o původu znečištění". Čína uspořádá tuto anketu pravidelně.
Předpisy stanovují, že Čína provede každý rok v říjnu anketu o původu znečištění. První anketa se uskuteční v únoru příštího roku.
S rychlým rozvojem čínského hospodářství se spotřeba zdrojů a energie rychle zvýšila, a tím pádem také vzrostly emise znečišťujících látek. Podle zmíněných předpisů je hlavním úkolem ankety osvojit velký počet různých původců znečištění, zmapovat situaci jeho šíření, založit a zdokonalit archivy a databanky monitorující hlavní původce znečištění tak, aby sloužily jako materiály pro vypracování politiky a plánů rozvoje čínského hospodářství a společenství a ochrany životního prostředí.
Příslušná odpovědná osoba uvedla, že anketa poslouží při tvorbě politiky čiživotního prostředí a provádění preventivních opatření a likvidace znečištění.

Předseda Strany zelených Martin Bursík řekl, že on a premiér Mirek Topolánek jsou proti návrhu ČSSD, která chce přijmout zákon, podle kterého by energetickou koncepci ČR schvaloval parlament, a ne vláda. ČSSD chce vyřešit energetickou koncepci ČR, protože vládní koalice se dohodla na tom, že po dobu svého fungování nerozhodne o územních limitech na těžbu uhlí a o stavbě nových elektráren. Plán ČSSD podporují i někteří poslanci ODS.

PLZEŇ - Měření hluku a ovzduší se uskutečnilo v těchto dnech na sedmi místech v Plzni. Posouzení vlivu dopravy na životní prostředí si nechala zpracovat radnice. Měřící vozy se objevily na šesti místech ve městě. Podobné měření město plánovalo delší dobu. „Rovněž Státní zdravotní ústav v Praze ve spolupráci s Českým hydrometeorologickým ústavem plánoval na říjen setkání mobilních systémů v Plzni. Nabídky Státního zdravotního stavu jsme tedy využili a připojili jsme se k jejich akci,“ uvedla pověřená ředitelka Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Irena Vostracká. První výsledky měření by měly být k dispozici na konci roku. Rozsáhlejší studie pak na jaře 2008

Prezident Václav Klaus přes léto ztratil část důvěry lidí. Z aktuálního průzkumu agentury STEM vyplývá, že mu důvěřuje 65 procent Čechů, zatímco při posledním podobném výzkumu v červnu to bylo 73 procent lidí. Průzkum se uskutečnil od 1. do 8. října, tedy krátce poté, co prezident na konci září vystoupil ve všeobecné rozpravě 62. zasedání Valného shromáždění OSN s kritickým projevem na téma globálního oteplování.
I přes pokles důvěry zůstává ale prezident nejlépe hodnocenou ústavní institucí. Hodnocení práce parlamentu a vlády podle průzkumu stagnuje. S činností vlády je spokojeno 32 procent Čechů a práci parlamentu kladně hodnotí 28 procent dotázaných.

Emise skleníkových plynů v ČR chce do roku 2050 snížit o 50 procent proti stavu v roce 2000 skupina poslanců. Navrhují to v novele zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise. Mezi předkladateli je např. bývalý ministr životního prostředí Libor Ambrozek nebo předseda poslanců ČSSD Michal Hašek. Chtějí, aby se počet přidělených povolenek postupně snižoval a v roce 2050 nepřesáhl 72 milionů tun.

Americká pobočka Amnesty International a nadace Responsible Endowments Coalition, propagující odpovědné investování majetku škol, vytvořily příručku s názvem Integrating Environmental, Social and Governance Issues. Má školám pomoci používat investiční aktiva k vytváření tlaku na společenskou odpovědnost firem. Americké střední školy a univerzity, přesněji nadace okolo nich, disponují majetkem v hodnotě asi 340 miliard dolarů (téměř 1,5násobek HDP Česka).
Server corpGov.net uvádí, že v USA jsou 2,3 bilionu dolarů (desetina z celkového objemu investičních aktiv) řízeny s přihlédnutím k aspektům životního prostředí nebo corporate governance.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů