Pátek, 19. dubna 2024

Karlovy Vary chtějí šestkrát více odevzdaných baterií

Karlovy Vary chtějí šestkrát více odevzdaných baterií

Použité a nesprávně zlikvidované baterie představují vážnou ekologickou hrozbu. Město Karlovy Vary se proto ve spolupráci s odborníky rozhodlo vytvořit jednotný systém ve sběru monočlánků a podpořit jej kampaní. Cílem je dosáhnout do roku 2012 v průměru třech vrácených baterií na každého občana Karlových Varů. Město by tak splnilo příslušné požadavky Evropské unie.  

KARLOVY VARY (22. října 2007) - Množství odevzdaných použitých baterií v Karlových Varech v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 2004 se podařilo sesbírat celkem 83 kg galvanických článků, v loňském roce již 405 kg. Přesto v přepočtu na obyvatele města jsou výsledky nedostačující - na jednoho občana Karlových Varů připadalo v roce 2006 v průměru pouze půl navrácené použité tužkové baterie. Celostátní průměr přitom činí alespoň jeden článek na osobu, směrnice Evropské unie, která má začít platit v roce 2012, požaduje dokonce baterie tři. „Situace je alarmující, protože lidé si stále neuvědomují, jak nebezpečné látky pro životní prostředí se z nesprávně zlikvidovaných baterií uvolňují. Použité články, které se odhodí do koše v domácnosti a skončí na skládce, vážně ohrožují životní prostředí. Po čase z nich totiž škodliviny začnou prosakovat do půdy a do spodních vod,“ uvedl Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která se likvidací baterií v České republice zabývá.
Právě s odborníky z ECOBATU spojili představitelé města Karlovy Vary v oblasti sběru baterií síly a podepsali smlouvu o spolupráci. Doposud město sbíralo baterie od občanů ve dvou sběrných dvorech a čtyřikrát ročně formou mobilního svozu na území města.  „Počítáme s mnohem masivnější vysvětlující kampaní pro spotřebitele a vytvoření jednotného systému sběru. Do sběrné sítě jsme proto nově zapojili třináct karlovarských základních škol a sedm městských subjektů, například ZŠ Konečná, ZŠ Stará Role, ZŠ 1.máje, ZŠ jazyků Libušina, ZŠ Dukelských hrdinů, Magistrát města Karlovy Vary I a II, Správa lázeňských parků, Domov důchodců, Jídelna pro seniory KOTVA atd. Všechny naše zaměstnance budeme informovat o nutnosti ekologické likvidace použitých baterií,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Keřka, do jehož kompetencí spadá také péče o životní prostředí ve městě. Nezisková společnost ECOBAT pak zajistila v Karlových Varech 31 sběrných míst a vybavila je kontejnery na použité baterie. Patří mezi ně 14 obchodů s elektrospotřebiči, 15 prodejen potravin a 2 velkosklady. „Na jedno sběrné místo připadá v Karlových Varech jeden tisíc šest set třicet pět obyvatel. Celostátně je to o sto lidí více,“ upřesnil Petr Kratochvíl. ECOBAT umístila shromažďovací nádoby také do sběrných dvorů.
Pravidelný svoz baterií na centrální sběrný dvůr bude pro město zabezpečovat  firma Resur, která vzešla z výběrového řízení.
Tisková zpráva

Sběr baterií ve školách
Spolupráce se školami představuje samostatnou kapitolu v kampani na podporu sběru použitých článků. Organizace ECOBAT postupně navštíví v Karlových Varech základní školy, které projeví zájem, s moderním výukovým programem s názvem „Hrátky s Batem“. „Postava žabáka Bata děti nenásilnou a hravou formou učí zajímat se o ochranu životního prostředí a nosit použité baterie třeba z přehrávače mp3 nebo mluvící panenky do sběrného boxu. Děti mnohdy zapojí do sběru i rodiče, kteří jsou další cílovou skupinou kampaně. Tento program přináší dobré výsledky v řadě českých měst, například v Příbrami, v Táboře či Kladně a očekáváme úspěch i ve městech na Karlovarsku, kde právě tato akce proběhla,  a to např. v Chodově, Sokolově a Ostrově. V České republice jej prosazujeme již více než dva roky,“ podotkl ředitel ECOBATU Kratochvíl.
Karlovy Vary doufají, že sběr baterií se díky novému systému a spolupráci se školami a dalšími zařízeními zvýší do roku 2012 až šestkrát. „Rádi bychom, aby se v budoucnu zapojila i další prodejní místa, podniky a firmy ve městě. Dodat sběrný box není problém. Stačí se obrátit na společnost ECOBAT“ prohlásil náměstek Petr Keřka a dodal: „Každý doma jistě najde v nejrůznějších šuplíkách, krabičkách a podobně vybitý monočlánek. Neměl by být proto problém, abychom se za pět let, kdy začne platit nová směrnice Evropské unie, dostali na požadovaný roční objem více než sto padesáti dvou tisíc kusů odevzdaných baterek,  který v Karlových Varech představuje zmíněný průměr tří článků na osobu.“
Celkové náklady na realizaci projektu podpory sběru baterií s Ecobatem v roce 2008 se odhadují na 94.000 Kč,  přičemž z prostředků města by mělo být uvolněno 47.000 Kč (zejména na podporu osvětové kampaně na školách) a nezisková společnost ECOBAT přispěje částkou 47.000 Kč (zejména na zajištění provozu sběrného systému).

Dosavadní výsledky sběru baterií v Karlových Varech

(v kg)

ROK

SBĚRNÉ NÁDOBY ECOBATU

SBĚRNÁ MÍSTA MĚSTA KARLOVY VARY

CELKEM

2004

68

15

83

2005

74

85

159

2006

230

175

405

2007 (do 31. 8.)

505

210

715

 

 Nejvíce navštěvovaná místa se sběrnými boxy v Karlových Varech:

 

Baumax

Dolní Kamenná 1004

Karlovy Vary

Kaufland

Sokolovská ul.

Karlovy Vary

OBI – Obchodní centrum Fontána

Chebská 380/81 B

Karlovy Vary

ALBERT

Horova 1223/1

Karlovy Vary

Foto Jiskra – pasáž Praha

T.G.M 30

Karlovy Vary

PT Elektromarket

Stará Kysibelská 645

Karlovy Vary

Hypernova

Dolní Kamenná

Karlovy Vary

 

Školy zapojené do výukového programu „Hrátky s Batem“

v Karlových Varech:

ZŠ Konečná

Konečná 25

Karlovy Vary

ZŠ Stará Role

Truhlářská 18

Karlovy Vary

ZŠ Stará Role

Školní

Karlovy Vary

ZŠ jazyků Libušina

Libušina 31

Karlovy Vary

ZŠ 1.máje

1.máje 1

Karlovy Vary

ZŠ 1.máje - odlouč. prac. Modenská

Modenská 15

Karlovy Vary

ZŠ Dukelských hrdinů

Moskevská 25

Karlovy Vary

ZŠ J.A. Komenského

Kollárova 19

Karlovy Vary

ZŠ Poštovní 19

Poštovní 19

Karlovy Vary

ZŠ Krušnohorská 11

Krušnohorská 11

Karlovy Vary

Speciální základní škola

Mozartova 7

Karlovy Vary

Obchodní akademie

Šmeralova

Karlovy Vary

Obchodní akademie

Bezručova 1312/17

Karlovy Vary

 

Bližší informace poskytne:

 

Mgr. Jakub Kaválek, tiskový mluvčí města Karlovy Vary
telefon: 420 353 118 147

email: j.kavalek@mmkv.cz

 

Ing.Hana Szmitková, technický odbor Magistrátu města Karlovy Vary

telefon : 420 353 118 165

email : h.szmitkova@mmkv.cz

 

Ing. Lenka Kvapilová, provozní manažer ECOBAT s.r.o.

telefon: 420 233 332 787

e-mail: lenka.kvapilova@ecobat.cz

 

Příloha: Sběr použitých baterií v České republice

Sběr použitých baterií v České republice

 

Třídění baterií a jejich správná likvidace se dostává v poslední době stále více do popředí ekologických aktivit. V republice již existuje celkem více než 6 tisíc sběrných míst, kam lze vložit použité články. Do třídění baterií se zapojily školy, prodejny a řada organizací a měst. Projekt prosazuje od roku 2003 nezisková společnost ECOBAT, která má autorizaci na zpětný odběr a zpracování odpadů.

 

Na trh Evropské unie je každoročně uvedeno kolem 160 tisíc tun přenosných baterií, z toho jen asi 30% dobíjecích. Meziročně tato suma stoupá zhruba o 9%. V České republice jsou podle novely zákona o odpadech (č. 185/2001 Sb.) výrobci a dovozci povinni zajistit zpětný odběr a následné zpracování elektrozařízení a také elektrických akumulátorů, galvanických článků a baterií. „V roce 2005, tedy již po dvou letech činnosti, se nám podařilo systémem sběru a likvidace baterií pokrýt všechna města nad tři tisíce obyvatel v republice. Samozřejmě ne všude funguje vše tak, jak má. Proto jsme od října letošního roku vyslali do terénu auditora, který by měl ročně zkontrolovat vždy alespoň třetinu smluvních sběrných míst,“ popsal situaci kolektivního systému sběru v České republice Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která se likvidací baterií u nás zabývá.

V roce 2006 se v České republice vybralo 184 tun použitých galvanických článků. V průměru tak na jednoho obyvatele připadá téměř jedna vrácená tužková baterie. „Předpokládáme, že v letošním roce se nám podaří ve spolupráci s městy množství navýšit až o padesát procent. Mohli bychom tak docílit až deseti procent odevzdaných kusů ve srovnání s počtem baterií uvedených na trh,“ podotkl Petr Kratochvíl.   

 

Kde je možné baterie a akumulátory odevzdávat?

 

ü       v supermarketech i maloobchodních prodejnách

ü       v místech určených městy a obcemi - sběrné dvory, úřady, základní a střední školy apod.

 

 

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů