Pátek, 29. března 2024

BANKY PŮJČÍ FIRMĚ NA EKOLOGICKÉ PROJEKTY

BANKY PŮJČÍ FIRMĚ NA EKOLOGICKÉ PROJEKTY
Přístup českých bank k poskytování úvěrů firmám na investice třeba do větrných či solárních elektráren se zlepšuje. Shodne se na tom většina firem a odborníků, kteří se v této branži pohybují. Některé české společnosti však stále raději dávají přednost financování prostřednictvím německých či rakouských bank.

Úvěry s úroky ve výši tři až sedm procent

V oblasti obnovitelných zdrojů jsou z českých bank nejaktivnější Česká spořitelna a GE Money Bank. Česká spořitelna nabízí speciální finanční produkt s názvem Finesa s úrokovou mírou od čtyř do sedmi procent. "Výhodou tohoto programu je snazší přístup k finančním zdrojům díky částečné záruce od IFC," říká Pavla Plachá z tiskového odboru České spořitelny. International Finance Corporation (IFC) je součástí Světové banky a poskytuje záruky na různé druhy půjček v rozvíjejících se zemích. Tyto záruky budou moci brzy získat i klienti GE Money Bank, která nabízí úvěr s úroky ve výši čtyři až sedm procent.

A na co se banky při žádosti o takový úvěr ptát? "Důležitá je jak historie podnikatelského subjektu, který o úvěr žádá, tak i kvalita projektu a jeho návratnost," říká manažerka sektoru Ekoenergie GE Money Bank Eva Dubovská. V případě takzvaných start-upů (nově založených společností) se banka dívá na ekonomickou situaci majitelů respektive investorů a neméně důležitý je podíl vlastních zdrojů na financování projektu.

Při poskytování půjček existují mezi jednotlivými obnovitelnými zdroji určité rozdíly. "Vodu a biomasu financujeme až do 100 procent nákladů, u ostatních obnovitelných zdrojů energie požadujeme minimálně 20 procent vlastního kapitálu," poznamenává Eva Dubovská.

Úvěr na investice do obnovitelných zdrojů poskytuje i Českomoravská záruční a rozvojová banka. Nabízí úrokovou míru tři procenta. Tyto úvěry jsou však již nyní vyčerpány a teď se jedná o tom, kdy budou vypsány znovu.

Ostatní banky jsou schopné úvěr na obnovitelné zdroje poskytnout prostřednictvím investičního úvěru.

Ze zahraničí až o tři procenta levněji

Mnoho českých investorů má však zkušenosti spíše s úvěry od zahraničních bank. "V Rakousku nebo Německu získáme úvěr s úroky v některých případech až o tři procenta nižšími než v Česku. Musím ale uznat, že ve srovnání se situací před dvěma lety se české banky zlepšily. Zatím to však u tendrů na naše nové projekty vypadá na vítězství zahraničních bank," říká Jiří Přikryl ze společnosti Ventureal, která se zabývá výstavbou větrných elektráren.

Podle něho mají Rakušané a Němci větší zkušenosti s větrnými elektrárnami a obecně s obnovitelnými zdroji. "Vědí, jaká rizika jsou důležitá a jaká už tak ne," doplňuje Přikryl.

Existuje však i celá řada tuzemských firem, které služeb českých bank využily a byly s nimi spokojeny.

"Získat úvěr na investici do obnovitelných zdrojů energie je náročný proces plný papírování, ale podařilo se nám získat půjčku za přijatelnou úrokovou míru, která byla menší než pět procent. Ne všechny společnosti jsou však takto úspěšné," uvádí například Vítězslav Jančík, projektový manažer firmy HiTechSolar z Uherského Hradiště, která se zabývá solárními investicemi.

Téměř za zázrak považuje získání bankovního úvěru Miloš Doležal, který spolu se svým otcem, stojí za výstavbou fotovoltaické elektrárny v severočeském Úštěku.

"Jelikož jsme za sebou neměli žádnou podnikatelskou minulost ani kapitál, bylo realizování tohoto projektu ještě obtížnější než obvykle. Zvláště v době, kdy jsme ještě neměli zajištěnu dotaci z evropských fondů, to byl pro banky velký problém," vypráví Doležal. Šlo o velmi náročný proces, člověk si podle něho připadá trochu jako svlečený do naha. Nakonec však úvěr získali.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů