Čtvrtek, 28. března 2024

Gangy na motorkách ničí lesy

Gangy na motorkách ničí lesy

PŘÍBRAM - Terénní motocykly a čtyřkolky jsou hitem poslední doby. Z jejich jízdy po lesích jsou ale šílení vztekem lesníci. Mnozí návštěvníci Brd říkají, že je motorkáři div nezmrzačili.

Každý z nás relaxuje po náročném pracovním týdnu jinak – někdo se rád vrtá v záhonech, jiní se věnují sportům. Stále více lidí hledá uklidnění v přírodě. Bohužel, ani tam není mnohdy takový klid a bezpečno, jak bychom si představovali.

V našich lesích se totiž stále častěji potkáváme s novým fenoménem – zběsilými jízdami čtyřkolkářů. Jejich jistota, že jsou takřka nepostižitelní z některých z nich dělá opravdové agresory.

„Jezdců na motorkách nebo čtyřkolkách v lese skutečně přibývá. Zejména ve volných dnech se objevují i ve větších skupinách. Setkáváme se i s tím, že bezohledně projíždějí porosty a pasekami,“ potvrdil Josef Hrdina, vedoucí polesí Hutě pod Třemšínem.

Motocyklisté tím porušují nejenomom zákaz vjezdu do lesa, ale ničením porostů a vyjížděním nových cest, porušují i zákon o ochraně přírody. Lesníci jsou proti nim bezmocní a bezúspěšné jsou i policejní zátahy. Se svými stroji jsou nedostižitelní. „Zrovna nedávno jsem se marně snažil jednu skupinku čtyřkolkářů dojet autem. Byli rychlejší a vjeli do lesa,“ posteskl si Hrdina.

Gangy čtyřkolkářů jezdí po lesích a ohrožují turisty

Lesy čelí nájezdům jezdců na motocyklech a především čtyřkolkách. Jejich bezohledná jízda nevadí jen lesníkům, kteří jsou proti nim bezmocní, ale i návštěvníkům, kteří z nich mají strach. „Letos jsem už několikrát v lese na Rožmitálsku narazil na dovádění asi patnáctičlenné skupiny na čtyřkolkách. Je až neuvěřitelné, jaká spoušť zůstává po jejich průjezdech po lesních cestách a turistických stezkách,“ sdělil Deníku Josef Cink ze Spáleného Poříčí, který se po Brdech často toulá s fotoaparátem a s motorkáři má nepříjemné zkušenosti.
 
„V minulosti jsem byl svědkem toho, jak bezostyšně projela skupina čtyřkolek kolem rodinky s malými dětmi kousek pod vrcholem Třemšína. Veliké štěstí, že odletující kameny od kol šílených jezdců nikoho nezranily,“ popsal jedno ze setkání Cink, kterému se jindy podařilo nafotit skupinu čtyřkolek na vrcholu Hengštu poblíž Třemšína. „Bohužel jsem nestačil do místa, kudy potom projeli, včas doběhnout a neudělal detailnější snímek. S podobnou tlupou se potkávám i ve Vojenském újezdu Brdy. Jedná se údajně o jakýsi gang, který si krátí dlouhé chvíle ježděním po lesích,“ doplnil Cink.
 
Problémy s motorkáři mají vzrůstající tendenci. Své o tom vědí lesníci a policie jim dává za pravdu. „Jezdců na motorkách nebo čtyřkolkách v lese stále přibývá. Zejména ve volných dnech se objevují i ve větších skupinách. Setkáváme se i s tím, že bezohledně projíždějí porosty a paseky,“ potvrdil Josef Hrdina, vedoucí polesí Hutě pod Třemšínem.
 
Podle Hrdiny má přítomnost motorkářů v lese i negativní dopad i na zvěř. „Přistihnout nebo zastavit takovéto řidiče je velmi obtížné. V nedávné minulosti dokonce jeden z nich najížděl na našeho pracovníka, když se jej pokoušel zastavit. Snažíme se tento problém řešit i ve spolupráci s Policií ČR, ale jejich možnosti jsou také omezené. Jak kapacitou, tak technickým vybavením,“ doplnil lesník.
 
„Intenzita provozu motocyklů, který je spojen s rizikovými faktory, ale i s negativním chováním motorkářů, neustále narůstá. Využívají ke svému adrenalinovému sportu i místa ležící mimo komunikace. Dochází tak k poškozování lesního porostu, půdního fondu a i k omezování vlastnických práv. Zabýváme se tím a mimo jiné provádíme nahodilé kontroly lokalit s vyšší četností pohybu motorkářů – ve Vojenském újezdu Brdy a také v rekreačních oblastech,“ uvedl René Peták z okresního ředitelství policie v Příbrami.
 
Podle Petáka mohou také lidé významně přispět k dopadení motorkářů, kteří nerespektují pravidla silničního provozu včasnou informací o pohybu motorkářů, dále tím, že si budou všímat registračních značek nebo popřípadě markantů, které přispějí k identifikaci přestupce. Dopadení motorkářů je obtížné, přesto se občas podaří některého zadržet a pokutovat vojenské nebo státní policii. Za nerespektování dopravní značky Zákaz vjezdu hrozí podobným hříšníkům pokuta ve výši 1000 korun. Karel Hutr

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů