Čtvrtek, 28. března 2024

Znečišťují, ale snaží se

Znečišťují, ale snaží se
Spolaně Neratovice ještě před pěti lety hrozil krach. Její nový vlastník, polský Anwil, se teď už o firmu bát nemusí.

Významná výměna na vedoucích postech proběhla minulý týden v neratovické Spolaně. Úspěšný generální ředitel Miroslav Kuliha, který do Spolany přišel v těžké době po povodních v roce 2002 a působil tu jako krizový manažer, odchází z vlastního rozhodnutí v době, kdy Spolana již třetí rok produkuje zisk. Loni dokonce v historické výši 213 milionů korun. Na podnik, kterému ještě před několika lety hrozil krach, to je víc než dobré. Odchází - prý rovněž dobrovolně - finanční ředitelka Jana Tonová a k posunům dochází na dalších nižších postech a v představenstvu.

Podle nového vedení - generálním ředitelem je Petr Lipták, finanční ředitelkou Joanna Žofie Wisniewska, dosavadní ředitelka pro integraci - odchody s loňskou změnou vlastníka nesouvisejí. Oba také chtějí pokračovat v linii, kterou jejich předchůdci úspěšně nastolili. "Krizové řízení má být ale vystřídáno standardním, tzn. místo redukce a propouštění je čas na rozvoj," říká Petr Lipták.

Končí tak první rok, kdy polský Anwil (součást skupiny Orlen) převzal akcie Spolany. Ta byla součástí Unipetrolu, kterou jeho nový vlastník, PKN Orlen, prodal "svému" Anwilu (drží v něm 85 procent akcií). Anwil má podobné portfolio výroby, působí na obdobných trzích a prošel podobnými problémy jako Spolana. Oba podniky si postupně "přerozdělují" výrobu produktů, propojují surovinové toky (např. Anwil měl nevyužívanou produkci čpavku, nyní ho bere Spolana za stabilizovanou cenu). Pět typů disperzního PVC se vyrábělo v obou podnicích, každý proto vyřadil z výroby jeden typ a dodávají si je navzájem. Rozdělují si také trhy, aby se na nich nemusely přetlačovat.

Slabá místa však ve Spolaně přetrvávají. Jde např. o nepopulární první místo v žebříčku firem, které znečišťují životní prostředí. Alespoň to tak z oficiálních informačních zdrojů vypočítala nevládní organizace Arnika. Na tapetě je Spolana především kvůli emisím rtuti. Ty pocházejí jak z výroby chloru, tak z kontaminovaných starých zařízení v podniku.

Ředitel Lipták údaje nepopírá, připomíná však, že emise rtuti se drží hluboko pod českým limitem, který činí 2 gramy na tunu výroby. Evropské sdružení výrobců chloru Eurochlor uzavřelo v roce 2004 dobrovolný závazek snížit tyto emise do roku 2007 pod 1 gram, již loni měla Spolana ještě méně, letos počítá s 0,7 gramu na tunu. "Vysoké hodnoty odpadu kontaminovaného rtutí jsme vykázali proto, že jsme likvidovali staré kontaminované zařízení. Proto byl únik emisí větší než při výrobě. To se už opakovat nebude," slibuje Lipták.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů