Čtvrtek, 18. dubna 2024

Další díl cyklu Případ pro ombudsmana na ČT2: Nakládání s odpady

Další díl cyklu Případ pro ombudsmana na ČT2: Nakládání s odpady

V úterý 30. října ve 20:25 hod. pokračuje na ČT2 cykls "Případ pro ombudsmana". Díl nazvaný „Nakládání s odpady“ je o obyvatelích Nového Města na Moravě, kterým v sousedství vyrostla sběrna barevných kovů. Majitel ji provozoval v rozporu s kolaudačním rozhodnutím a dokonce i v rozporu se zákonem.

Nakládání s odpady

O sběrně barevných kovů v obytné zóně (spis. zn. VOP 3379/2006)

Všechny problémy v obytné zóně v Novém Městě na Moravě začaly okamžikem, kdy jednu z parcel koupil podnikatel ve sběru barevných kovů. Příjezdová komunikace k provozovně vede po silnici „uprostřed zahrad“ a obyvatelé okolní bytové zástavby byli obtěžování hlukem a výfukovými plyny z projíždějících těžkých nákladních aut. Provoz probíhá téměř nepřetržitě ve dne v noci, přestože má sběrna přesně stanovenu provozní dobu. Kvalita bydlení i života se v okolí sběrny výrazně zhoršila.

Jedna z obyvatelek, paní K., se s tímto stavem nehodlala smířit, zvlášť když podnikatel, nad rámec vydaných povolení, začal sběrnu svévolně rozšiřovat a kovový odpad nejen skladovat, ale i lisovat. Nejprve to zkoušela smírnou cestou dohodou s podnikatelem, pak prostřednictvím městského úřadu a krajské hygienické stanice, ale všechno marně. Nakonec se proto obrátila na veřejného ochránce práv.

Šetření ukázalo chybný postup stavebního úřadu už při samotném povolování sběrny a dále při opakovaném prodlužování zkušebního provozu. V této souvislosti ochránce kritizoval zejména nečinnost stavebního úřadu s ohledem na dlouhodobé provozování sběrny v rozporu s vydaným kolaudačním rozhodnutím. Podobnou kritiku sklidila i krajská hygienická stanice, která nevyužila svých kontrolních pravomocí, a prokázáno bylo i nakládání s nebezpečným odpadem v rozporu se zákonem, na což odbor životního prostředí po upozornění zareagoval uložením pokuty podnikateli.

Konec má tento příběh snad dobrý. Příslušné úřady reagovaly na zprávu veřejného ochránce práv a jeho navržená opatření k nápravě vstřícně a nyní podnikají kroky k tomu, aby se podmínky života v této obytné zóně opět zlepšily.

 

Starší díly Případu pro ombudsmana je možné zhlédnout prostřednictvím archivu České televize na www.ceskatelevize.cz:

 

http://www.ochrance.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů