Pátek, 19. dubna 2024

ČSSD se obula do vlády kvůli ekologii

ČSSD se obula do vlády kvůli ekologii

Sociální demokracie kritizuje vládu a zejména ministra životního prostředí Martina Bursíka (SZ) za to, že není ochotná připojit se k snížení emisí skleníkových plynů o 50 procent do roku 2050. Současně podle stínového ministra životního prostředí Petra Petržílka (ČSSD) rezignoval kabinet Mirka Topolánka (ODS) na prosazování zelené energie, která znamená snížení emisí skleníkových plynů.

PRAHA - Podle zprávy ministerstva průmyslu a obchodu, kterou ve středu vláda projednala, Česko zřejmě o devět promile nesplní závazek EU, že do roku 2010 bude činit podíl zelené energie na spotřebě osm procent.

Vláda ve středu současně nepodpořila návrh novely zákona o obchodování s emisemi z dílny ČSSD, podle něhož by se měla snížit do roku 2050 produkce oxidu uhličitého na polovinu. Vládní závazek byl přijat ve společném prohlášení 25ti ministrů životního prostředí EU.

Tento závazek by šel podle premiéra při současných znalostech a technologiích těžko zabezpečit. "To už můžeme navrhnout snížení o 150 procent," konstatoval Topolánek po jednání vlády.

ČSSD: Ekologickou škodu firem zaplatí stát

ČSSD rovněž kritizuje vládní návrh o předcházení ekologické újmy a její nápravě. Podle ČSSD novela napomáhá podnikatelů v antiekologickém chování, protože opatření za ekologickou škodu způsobenou podnikatelem či firmou ponese stát a ne ten, kdo škodu způsobil. Tato pasáž je podle názoru sociálních demokratů zásadně v rozporu se směrnicí Evropského parlamentu a Rady, která postihuje znečišťovatele.

Podle Petržílka vláda rozhodnutím ministra zemědělství Petra Gandaloviče (ODS) rezignovala i na podporu pěstování energetické biomasy a do výstavby slunečních elektráren plánuje pouze minimální investice. "Zrušením podpory energetických bylin dojde ke zhroucení celého systému pěstování energetické biomasy z důvodu ekonomické nerentabilnosti," uvedl tiskové konferenci Petržílek.

Dodal, že vláda také nedělá nic pro zjednodušení povolovacího řízení. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že byrokratickou zátěž vláda naopak postupně odbourává. Také experti ministerstva průběžně analyzují, kde by bylo možné stávající legislativu zjednodušit, řekl mluvčí resortu Jakub Kašpar.

MŽP se tento stav snaží řešit žádostí o ekologické dotace

"Ministra (Martina) Bursíka tedy závěry zprávy o vývoji produkce obnovitelných zdrojů nikterak netěší. Ministerstvo životního prostředí se snaží pro další rozvoj obnovitelných zdrojů dělat maximum možného - již na konci června jsme otevřeli možnost požádat o dotace z evropských fondů prostřednictvím operačního programu Životní prostředí a o tyto dotace je slušný zájem," řekl Kašpar. Připomenul, že od pondělí začne ministerstvo přijímat další žádosti o dotace.

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů