Pátek, 19. dubna 2024

Rada EU pro životní prostředí zasedá v Lucemburku

Rada EU pro životní prostředí zasedá v Lucemburku

Dnes se v Lucemburku uskuteční řádné zasedání Rady EU pro životní prostředí, kterého se zúčastní i místopředseda vlády a ministr životního prostředí Martin Bursík.

Na zasedání se bude jednat především o budoucích problémech s nedostatkem vody a suchem, především v jižních zemích EU. Druhým zásadním bodem jednání bude příprava a koordinace evropské Sedmadvacítky před nadcházejícím klíčovým jednáním OSN o klimatických změnách na Bali (prosinec 2007). Státy EU chtějí dosáhnout shody  v otázce dalšího snižování emisí skleníkových plynů po roce 2012. Části jednání se zúčastní i výkonný tajemník Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu (UNFCCC) Yvo de Boer.

Jednat se bude také o snižování emisí skleníkových plynů z paliv používaných v silniční dopravě. ČR souhlasí s vymezením cíle ke snížení emisí skleníkových plynů z paliv. Je ale třeba přihlížet k tomu, že členské státy mají k dosažení stanoveného cíle rozdílné podmínky, a těm musí přizpůsobit také výše navrhovaného cíle.

Ministři chtějí také projednat Obnovenou strategii EU pro udržitelný rozvoj. Zde zatím došlo pouze k mírnému pokroku, neuspokojivá je např. situace v oblasti dopravy. V oblasti udržitelné spotřeby a výroby se nabízí obrovský nevyužitý potenciál jak v oblasti zavedení opatření ke snížení spotřeby energií a materiálů, tak k inovacím ve výrobě i využívání moderních technologií šetrných k životnímu prostředí.

Dalším bodem má být otázka možného zapojení soukromého a podnikatelského sektoru do ochrany biodiverzity. Iniciativa (B@B) – „Obchod a biodiverzita“ bude dobrovolná a bude se dále projednávat na mezinárodní konferenci v Lisabonu (12. – 13. 11. 2007).

Portugalsko jako předsednická země bude ministry ostatních členských zemí EU informovat o závěrech 19. zasedání Montrealského protokolu o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu. Ministři projednají i závěry 6. ministerské konference „Životní prostředí pro Evropu“, která proběhla v první polovině října v Bělehradě.

Ministr Bursík se během zasedání Rady znovu sejde se svým francouzským a švédským kolegou Jean-Louisem Borlooem a Andreasem Carlgrenen ke společné přípravě nadcházejícího předsednictví svých zemí v EU – především o chystané společné „cestovní mapě“ opatření k ochraně klimatu.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů