Čtvrtek, 28. března 2024

Bursík vytáhl do boje s rebely

Bursík vytáhl do boje s rebely

Šéf zelených Martin Bursík a předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Jacques se rozhodli přejít do protiútoku ve sporu se stranickou republikovou radou. Osobně na sobotu do Prahy pozvali šéfy krajských organizací zelených na neformální schůzku.

PRAHA - Chtějí s nimi probrat, jak dál při hledání nástupce Dany Kuchtové v čele ministerstva školství. Má jít také o přípravu na další víkend, kdy se sejde republiková rada. Ta na ministra doporučila náměstka Kuchtové a člena předsednictva zelených Dušana Lužného, kterého však stranické vedení hodilo přes palubu.

Bursík v pátek řekl, že schůzkou s šéfy krajů (je jím na jižní Moravě i Lužný) chce nastavit nový "model komunikace mezi předsednictvem, poslaneckým klubem a krajskými organizacemi". Bursík také poznamenal, že chce potlačit pravidelný únik informací o vnitrostranickém životě do médií.

Lužný se nebude moci podle informací Práva schůzky s Bursíkem zúčastnit, protože se žení. Svědčit by mu měla právě Kuchtová. Ta Právu potvrdila, že se s Bursíkem tento týden setkala. Podle ní měl Bursík Topolánkovi přece jen navrhnout Lužného za ministra. Až pokud by ho odmítl, dalo by se jednat o jiném kandidátovi či výměně resortů. Kuchtová měla navrhnout pro zelené ministerstvo pro místní rozvoj, které vede lidovecký předseda Jiří Čunek.

Bursík k návrhu Kuchtové už ve čtvrtek uvedl: "Myslím, že ten záměr je takový, aby došlo k oslabení zelených a k oslabení mě jako vicepremiéra a předsedy strany. Přece nejsme šílenci a nebudeme dělat kroky, o nichž víme, že jsou nerealistické."

Zlatuška za Onderku?

Podle informací Práva Bursík dostal od poslanců volnou ruku při hledání adepta na ministra.

Spekulovalo se o senátorovi a brněnském radním Jiřím Zlatuškovi (nestr. za LiRA) a rektorovi zlínské Univerzity Tomáše Bati, nestraníkovi Petru Sáhovi. Úvahy o Zlatuškovi dospěly i do ČSSD, a to v souvislosti s koalicí v Brně.

V kruzích blízkých brněnské radnici se říká, že pokud by Zlatuška na vládní nabídku kývl, mohlo by to vést k pádu brněnského primátora Romana Onderky (ČSSD). Právu to potvrdil vlivný člen jihomoravské soc. dem., a zároveň naznačil protizbraň. Pokud prý opustí radniční brněnskou koalici ČSSD se zelenými, lidovci a Zlatuškovým týmem kterýkoli její člen, ČSSD nabídne ODS vytvoření velké koalice. "Kdokoli opustí koalici, se dozví, že už se do ní také nemusí vrátit," konstatoval zdroj z ČSSD.

Petr Janiš

http://www.novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů