Pátek, 26. dubna 2024

Odborné zazimování zahrady stojí tisíce

Odborné zazimování zahrady stojí tisíce
Zhruba 250 až 300 korun za prořezávání stromů nebo 150 korun za péči o růže. Tolik zaplatíte za hodinu práce specialistovi, kterého si najmete, aby připravil vaši zahradu na zimu.

To jsou však jen některé položky. Cena za kompletní zazimování průměrně velké zahrady však jde až do tisíců korun.

Pokud je například na zatravněné zahradě o velikosti 400 metrů čtverečních s osmi ovocnými stromy a dvěma záhony trvalek potřeba odstranit spadané ovoce, shrabat listí, prořezat koruny dřevin a připravit na zimu květiny, je na místě si připravit přibližně čtyři až osm tisíc korun. "Konkrétnější cenu můžeme odhadnout až po prohlídce zahrady na místě. Záleží totiž na jejím stavu a mnoha dalších faktorech," říká Petr Vykrut, majitel ostravské firmy Vykrut Zahradní služby.

To, co se objeví na konečném účtu, záleží tedy například na množství rostlin a dřevin, rozloze trávníku, na charakteru prováděných prací, použitých technikách, materiálu, případné úschově rostlin.

Do ceny se může promítnout i cestovné, pokud se zahrada nachází ve větší vzdálenosti od sídla zahradnické firmy.

Ceny jednorázových prací se mohou rovněž lišit v závislosti na regionu. "Vše záleží především na domluvě s klientem, často jde totiž o smluvní ceny," říká Vít Jansa, majitel Zahradnických služeb ze Statenic v okrese Praha-západ.

Připočítejte náklady na dopravu či odvoz odpadu

Za přípravu metru čtverečního trávníku na zimu, která zahrnuje hnojení, sekání, vyhrabání listí a nečistot, včetně odvozu a uložení bioodpadu na kompostárnu, zaplatí klient od 25 do 40 korun za hodinu.

Podzimní péče o trvalky a dřeviny přijde zhruba na 200 korun. K tomu se však musí připočítat cena za dopravu, spotřebovaný materiál, chvojí na zakrytí rostlin, hnojivo a odvoz odpadu.

Pokud má někdo zájem pouze o prořezy motorovou pilou, zaplatí odborníkovi 300 korun za hodinu práce, prořezávání korun ovocných stromů pak vyjde na 250 korun za hodinu.

Stálým klientům, kterým se o zahradu starají celoročně, firmy provedou zazimování výhodněji. "V takových případech jsou ceny některých úkonů započítávány do nákladů na běžnou údržbu," říká Vít Jansa. Například zákazníci českobudějovické firmy Avelana, kteří si nechali zahradu udělat na klíč, za první zazimování neplatí vůbec.

Stejně jako cena, tak i doba zazimování závisí na takových faktorech, jako je třeba druhová skladba rostlin nebo rozloha zahrady.

Někdy se pracovníci firmy na zahradu vrací kvůli pracím, které je nutné opakovat, jako například hrabání listí. "Zahradu o rozloze sto až tisíc metrů čtverečních je možné kompletně zazimovat během několika hodin až jednoho dne," uvádí orientační příklad Vít Jansa. Odhaduje, že v takovém případě by se cena mohla pohybovat v rozmezí od jednoho do šesti tisíc korun.

V rámci zazimování nabízí například českobudějovická Avelana mimo jiné úklid a kompostování listí, poslední odplevelení záhonů a skalek, řez ovocných stromů, zástřih živých plotů nebo odstranění vody z malých jezírek a jejich zakrytí. "To, co při zazimování provádíme, samozřejmě závisí na charakteru zahrady. Jiné úkony vyžaduje užitková zahrada, jiné čistě okrasná," říká majitel společnosti Vladimír Šámal.

Na drobnější úkony se firma nevyplatí

Lze si firmu najmout i na údržbu malé zahrady?

Více než rozloha nebo náročnost zahrady hraje roli při rozhodování o přijetí zakázky množství úkonů, respektive hodinový rozsah zadaných prací.

"Když to přeženu, tak můžu říct, že nemá pro firmu význam jet dvacet kilometrů na zahradu, kde je potřeba jen prostříhat jeden ovocný strom," vysvětluje Vladimír Šámal a dodává, že minimální doba prací, na které vyjíždějí, se pohybuje kolem tří hodin.

Z jakých důvodů je prospěšné nechat zahradnické starosti na někom jiném?

"Zabrání se nevhodným zásahům a špatné technologii práce nebo se vyřeší problém se vzniklým odpadem, který odvážíme a likvidujeme," vysvětluje Vladimír Šámal.

Firmy argumentují také tím, že jejich služby šetří klientům čas. Nejčastějšími zákazníky jsou proto především hodně zaměstnaní lidé, kteří zahradu chtějí využívat jen k relaxaci.

Dana Smrčková
Autorka je spolupracovnicí redakce
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů