Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

VYŠKOV - Část nebezpečného odpadu, který v polovině loňského června objevili policisté a inspektoři životního prostředí ve Chvaleticích, likviduje vyškovská spalovna. Diskuse
 Poslední čtyři tuny nebezpečného odpadu ze skladu u Chvaletic na Pardubicku skončily ve středu ve vyškovské spalovně. Specializovaná firma Dekonta z něj odvezla sudy s látkou merkaptan, jehož výpary jsou při vyšších teplotách výbušné.
„S její přepravou jsme museli čekat až na současné ochlazení, kdy je přeprava merkaptanu bezpečná,“ zdůraznil pracovník Dekonty Jakub Hršel. Upřesnil, že nebezpečí výbuchu hrozí při zahřátí látky na 25 stupňů Celsia. Převoz látky z Pardubic do Vyškova se obešel bez potíží. Hršel také dodal, že látku budou pracovníci ve spalovně likvidovat v nadcházejících dnech.

PRAHA Česká firma Potamon GTS, složená z šestnácti geologů a těžařů, čeká na povolení průzkumu zlatonosných dolů na Kašperskohorsku. Ministerstvo životního prostředí by mělo vydat verdikt v nejbližších dnech. Uvedl to předseda představenstva Potamonu Jan Lellák. Potamon požádal o stanovení průzkumného území v dubnu. Regionální odbor MŽP to v červenci odmítl, firma podala rozklad. Průzkum by zjistil, zda existuje ekonomická i technická možnost těžby a kolik tun zlata a dalších rud je v ložisku. Předchozí rozbory uváděly desítky tun zlata, jehož cena za osm let, od ukončení prací firmou TVX, stoupla na více než trojnásobek. Pokud by Potamon se žádostí o průzkum neuspěl, požádal by o předchozí souhlas se stanovením dobývacího prostoru, což je opět dvouletý proces.

Evropská komise oznámila, že bylo dohodnuto se zeměmi Evropského hospodářského prostoru – Norskem, Islandem a Lichtenštejnskem – že jejich systém obchodování emisemi bude propojen se systémem EU (ETS). Díky tomu bude nový systém obchodování pokrývat celkem 30 zemí Evropy.

V návaznosti na film o včelkách Bee Movie z dílny Dream Works spustil McDonald's svou globální promotion Happy Meal pod dvouznačným claimem "Bee Good to the Planet". Minulý pátek odstartovala kampaň v USA, do konce roku se očekává její globální rozšíření. Součástí kampaně bude i TV spot. Společnost chce vyzývat děti, aby prozkoumávaly a chránily přírodu. V rámci on-line komunity mohou děti skládat takzvané "eko přísahy", v kterých se zavazují k činům přátelským k životnímu prostředí. Organizace ochrany životního prostředí Conservation International, s níž McDonald's od roku 1990 spolupracuje, dává k dobru několik tipů správného chování. Kromě toho McDonald's sponzoruje produkty, které přispívají k zachování včelstev v jižní Africe a Mexiku. Fastfood McDonald's již s Dream Works spolupracoval nedávno s filmem Shrek III.

Vítězem pětadvacetimilionového tendru Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) se stala agentura Ogilvy & Mather. Na starosti bude mít propagační kampaň ekologického zemědělství a tzv. bioproduktů v příštích třech letech. Propagační aktivity budou zahrnovat reklamu v tisku, billboardy, www stránky, infocentrum, soutěže, road show po obchodních centrech spojené s ochutnávkami, letáky atd. Rozpočet tohoto tříletého programu činí 866 tisíc eur (tedy zhruba 25 mil. Kč, bez DPH). Polovinu z nákladů uhradí Evropská komise a polovinu SZIF.

Odpůrci výstavby větrných elektráren se rozhodli, že své roztříštěné protestní aktivity sjednotí. V Čenkovicích na Orlickoústecku se zástupci jedenácti občanských sdružení dohodli na založení zastřešující organizace, která by reprezentovala jejich zájmy. Dosavadní výstavbu větrných elektráren považují za živelnou a nekoncepční, uvedla Jarmila Schlegelová z pořádajícího sdružení Naše Výprachtice. Naopak ekologové považují nynější povolovací řízení pro výstavbu větrníků za dostatečně přísné.

VÝCHODNÍ ČECHY -Státní podnik Lesy České republiky vedle svého základního poslání, tedy péče o lesy v majetku státu, je i správcem množství vodních toků.
Tato správa zahrnuje především stavebně–asanační zásahy, protipovodňová a protierozní opatření.
Lesy České republiky ve spolupráci se Správou CHKO Orlické hory a za využití prostředků z Programu 2000 vypustí zpět do volné přírody raka říčního.
Návrat do přírody provede odborník na reintrodukci Miloš Holzer.
Sraz zájemců bude 30. října ve 13 hodin před Obecním úřadem v Ohnišově.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů