Pátek, 19. dubna 2024

Kamery ve městech hlídají i odpad

Kamery ve městech hlídají i odpad

To, že bezpečnostní kamery nechrání jen lidi a věci před krádežemi, není novinka - například v Praze hlídají policisté díky kamerám sochy na Karlově mostě. Stále častěji ale české a moravské obce zaměřují čočky kamer i na popelnice.

Lidé si totiž  zvykli na mnoha místech odkládat u popelnic i takzvaný velkoobjemový odpad, tedy například nábytek, staré televizory a podobně. Technickým službám to přitom přináší nemalé náklady. „Objem velkoobjemového odpadu, který se neustále objevuje u popelnic, vzrostl oproti loňskému roku o 30 procent, což je asi o 3,5 tisíce tun," uvedl například před časem ředitel Technických služeb města Mostu Petr Klimecký.

Právě v Mostě technické služby v září oznámily, že spojí síly s městskou policí a riziková místa, zejména na velkých sídlištích, budou sledovat kamerami. Tyto mobilní kamery umí rozeznat i poznávací značku vozidel, takže případní „hříšníci" nebudou pro policii anonymní.

Čtyři mobilní kamery, které byly pro noční hlídkování připraveny, ale zatím svou funkci neplní. „Zatím jsme se nedohodli, jestli záznam bude přenášen online na služebny, nebo jestli se bude archivovat," vysvětlil mluvčí městské policie Luboš Trojna, proč „špehování popelnic" v Mostě zatím nezačalo.

Kamerový mor

Most ale není jediným městem, kde může hříšníka odhalit kamera, modernizovaným kamerovým systém by si chtěla popelnice hlídat například i Plzeň.
 
„Městská policie situaci průběžně monitoruje a v případě potřeby instaluje na problémová místa svoje mobilní kamery," popsal olomouckou praxi mluvčí města Ivan Rašťák. A zdůraznil, že město nabízí občanům odložení velkoobjemového odpadu do kontejnerů, které město na své náklady pravidelně přistavuje.

Použitím kontejnerů zdůvodňuje odbor životního prostředí pražského magistrátu, proč hlavní město nepotřebuje instalovat k popelnicím kamery. „Na území Prahy je ročně přistaveno necelých 10 tisíc velkoobjemových kontejnerů, přičemž přistavení, svoz a odstranění každého kontejneru stojí s DPH přibližně pět tisíc korun," zdůrazňuje ústy magistrátní mluvčí Lenky Šrachtové.

Kamery ale sledují popelnice i v malých obcích. Například obec Medlovice u Uherského Hradiště si už několik týdnů hlídá kontejnery na tříděný odpad, aby lidé neznehodnocovali materiál, který jiní vytřídili a který přináší obci peníze do rozpočtu. „Naše kamera je instalována příliš krátkou dobu na to, abychom mohli hodnotit výsledky tohoto opatření," říká starostka jihomoravské obce Miroslava Náplavová. Obec zatím ani neví, kolik kamera přesně stála, protože ji dodavatel ještě nevyúčtoval; předběžně ale starostka počítala s pětadvacetitisícovou investicí.

Natáčet popelnice zkoušeli i ve Zlíně, už to ale nedělají. A proč? To se neví. „Asi před pěti lety byla umístěna kamera na sběrném dvoru na Zálešné, kde občané nechávali velké množství odpadu za plotem. V tuto chvíli tam již není. Nepodařilo se mi však zjistit důvod odstranění," sdělila na dotaz TÝDEN.CZ mluvčí magistrátu Marie Masaříková.

http://www.tyden.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů