Pátek, 29. března 2024

Ekologie v praxi

Ekologie v praxi
Na samotě u naší obce je stanice ochrany přírody a ekocentrum. (http://www.pasicka.cz/). Ochranáři – tak se jim tu říká. Původní samotu přestavěli nejprve na útulek pro psy. Nyní je tu tzv. stanice pro hendykepovaná zvířata, či stanice ochrany přírody a ekocentrum. 

Slogan zní „Zvíře v nouzi“. Veřejná sbírka přes mobilní telefon.

Přesto, že je tato stanice daleko od komunikací, majitelům a provozovatelům to nevadí. Terénními auty jež vlastní, (např. Mitsubishi) prostě když "spěchají" k silnici dojedou přes okolní louky, či lesem, místo toho, aby jeli po místní komunikaci jako ostatní.

Některá auta mají opatřena i oranžovými majáky! Nevím proč.

Tuto, dnes „záchrannou stanici“, navštívil také jeden z bývalých ministrů životního prostředí. (Nezachránili ho, už není ministrem.)

Zajímavé bylo, že v souvislosti s touto návštěvou důrazně oslovili majitele sousedního pozemku, aby odklidil složený hnůj u cesty, připravený na hnojení přilehlé louky, snad aby pan ministr neutrpěl újmu.

Stanice zve na svoji půdu i děti z okolních škol na prohlídku za vstupné a „školení“ o tom jak se chovat v přírodě a co je ekologie. Jak mi řekl jeden z učitelů (můj bývalý spolužák ze střední školy), že to v jeho případě bylo poprvé a naposled kdy sem děti přivedl.

Nyní stanice prochází rekonstrukcí. Za několik milionů. Patrně z oné sbírky Zvíře v nouzi, patrně z dotací ministerstva, sponzoři, či snad z pojistky? Prý ji poškodil orkán Kyrill jak praví cedule u vchodu. Račte si všimnout, že zlý orkán se patrně vyhnul okolním stromům i obcím a poškodil jen objekty ochranářů!

foto8_res.jpg

Kolem plotu této stanice vede cesta do přilehlého lesa. Nyní je „vyspravena“ starou střešní krytinou, která vnesla trochu červené barvy do fádně zeleného lesa. A příjemně to křupe pod nohama!

foto4_res.jpg

 A kousek dál v lese je útulná černá skládka, tedy několik drobných skládek, jež se snaží zaplnit jámy po dřívější těžbě kamene:

foto5_res.jpg

foto6_res.jpg

foto7_res.jpg 

 Je to v lese za touto stanicí, kam se běžní návštěvníci , např. žáci základních škol nedostanou.

Možná je to součást nějakého tajného a převratného výzkumného programu na němž se stanice podílí, jehož význam nemohu ze své pozice laika docenit.

Možná, to neudělali pracovníci oné stanice, třeba se tam ten nepořádek prostě vyskytl, anebo zlí a oškliví antiekologové tam tento nepořádek dovezli a vysypali.

Nevím a nechci nikoho obviňovat. Vím, že tento odpad je tu už několik let. Hyzdí přírodu, přímo za plotem „instituce“, která se staví do role zachránce přírody.


Kdo nevěří ať tam běží, ten odpad tam stále leží....

Josef J. Podměstský

http://josef.bigbloger.lidovky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů