Čtvrtek, 28. března 2024

Chybí peníze na čističky, voda zdraží

Chybí peníze na čističky, voda zdraží

Pokud se současná situace nezmění, budou muset města a obce v nejbližších letech zdražit občanům vodu, aby mohly zaplatit investice do čističek, které požaduje Evropská unie. I bez těchto investic však vodné pravděpodobně vzroste již v příštím roce.

Města a obce nemají dostatečné finanční prostředky, aby potřebné čističky zaplatily z vlastního rozpočtu. Obracejí se proto se žádostmi o dotace na Evropskou unii. Té ale vadí, že obce mají uzavřeny dlouhodobé smlouvy s vodárenskými společnostmi. Uvedl to zpravodajský televizní kanál ČT 24.

„Komise má strach z toho, aby dotace nevedly k nepřiměřeným ziskům akciových společností,“ cituje stanice ministra životního prostředí Martina Bursíka. Z tohoto důvodu odmítá Evropská komise přijmout již připravené projekty řádově za miliardy korun. Aby vyhověly evropskému společenství, musely by obce zrušit stávající dlouhodobé smlouvy s provozovateli vodáren. Tyto smlouvy však nemohou být vypovězeny, aniž by jednotlivé vodárenské firmy uplatnily vůči obcím penále v řádech stovek milionů korun.

V obou případech by se však obcím stavba čističky prodražila a obce budou nuceny zvednout cenu. „Může se stát, že i několikanásobně,“ řekl hejtman Libereckého kraje Petr Skokan.
Podle Svazu měst a obcí za to může nejen nekonzistentnost v rozhodování EU, ale i špatná komunikace ministerstva životního prostředí se svazem. Ministerstvo prý se svazem vůbec nejednalo a předložilo vlastní návrh.

V současné době probíhají jednání s komisí a je možné, že alespoň některá města a obce v Česku na až 60 miliard korun z fondů dosáhnou. Komise totiž zatím konkrétní podmínky udělování dotací neurčila.

„Vyjednáváme to tak, aby smlouvy, které mají délku do 15 let, nemusely být zkracovány,“ řekl Bursík. To však obcím, které mají dvacetileté smlouvy, nepomůže.
I kdyby nebyly problémy s čističkami, voda stejně podraží, a to v důsledku reformy veřejných financí. „V době, kdy zdražuje vše, bude zdražovat i voda,“ řekl analytik Next Finance Vladimír Pikora. Podle něj budou muset vodárny reagovat na zvyšující se ceny energií i práce.


Pavla Kozáková Lidové noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů