Pátek, 19. dubna 2024

Na Šumavě končí vodácká sezona

Na Šumavě končí vodácká sezona

Na Šumavě ve středu skončila letošní vodácká sezona. Kvůli rozmarům počasí nebyla příliš vydařená, na Vltavu se proto vydalo méně vodáků než loni. Zatímco před rokem obdivovalo Šumavu přes 12.300 posádek lodí, letos Vltavu sjíždělo o zhruba čtvrtinu lodí méně. Správci parku museli navíc splouvání kvůli nízké hladině vody po dlouhé době na čas zakázat. Lidé tak nemohli na řeku devět dní, informoval o tom mluvčí parku Radovan Holub. Více než dvacetikilometrový úsek nad Lipnem se kvůli nedostatku vody uzavřel letos dvakrát, a to začátkem a koncem srpna. K podobnému omezení park přistoupil naposledy v roce 2004. Jeho pracovníci ale podobnou situaci předpovídali. V zimě napadlo málo sněhu a i na jaře pršelo méně než v jiných letech.

"Velká část vodácké veřejnosti již má povědomí o omezeních na horním toku Vltavy a plánuje splutí s ohledem na aktuální stav vody. To se pravděpodobně projevilo i na nižším celkovém počtu lodí, protože hladina se po většinu hlavní sezony pohybovala těsně nad limitem, což mohlo některé zájemce o splouvání odradit," řekl strážce parku Adam Diviš. Vodácká sezona se podle správců obešla bez vážných komplikací. Výjimkou bylo jen napadení strážce na jejím začátku.

Ke klidnému průběhu sezony přispěl podle mluvčího i nový informační systém. Díky němu dostávali podnikatelé a další organizace informace o změnách emaily nebo SMS zprávami. Na internetových stránkách parku se poprvé objevily zprávy o výšce hladiny řeky, které přenášelo nové automatické měřicí zařízení. Lidé se tak mohli aktuálně dozvědět, když Vltava na Soumarském mostě vystoupila nad limitní mez pro splouvání.

"Toto zařízení bylo v průběhu roku teprve testováno a v průběhu sezony nefungovalo vždy zcela stoprocentně. V příštím roce by však mělo bezchybně sloužit již od začátku sezóny," dodal mluvčí.

Horní tok Vltavy je mezi vodáky jednou z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších tras. Úsek z Lenory přes Soumarský most do Nové Pece je splavný každoročně od května do konce října. Až k mostu v Pěkné tam ale platí, že vyplout je možné, jen když je pod Soumarským mostem výška hladiny 45 centimetrů a vyšší. Dál lze plout bez omezení. Tento limit má ochránit rostliny a živočichy ve vodě.

Zda se limit v nejbližší době i po letošních zkušenostech s nedostatkem vody v řece změní, mluvčí dnes neřekl. Proti dosavadní hodnotě protestují ekologové. Tři jihočeská sdružení si dokonce na režim stěžují u Evropské komise. Chtějí, aby limit byl 58 centimetrů.

http://www.tiscali.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů