Pátek, 29. března 2024

Evropští ministři se radili, jak dál v ochraně klimatu

Evropští ministři se radili, jak dál v ochraně klimatu

Ochrana klimatu a snižování emisí skleníkových plynů byly nejzásadnějšími body včerejšího jednání ministrů životního prostředí zemí evropské Sedmadvacítky. Českou republiku na řádném jednání Rady EU pro životní prostředí zastupoval první náměstek ministra životního prostředí Jan Dusík.

Ministři probírali společnou pozici, kterou bude Evropská unie zastávat na prosincovém jednání OSN na Bali, kde začnou jednání o tom, čím bude nahrazen Kjótský protokol o snižování skleníkových emisí, až v roce 2012 skončí jeho účinnost. Nová smlouva má být přijata na podzim 2009 v Kodani. „Balijská konference ta globální jednání zahájí a rozhodně nečekáme, že budou jednoduchá. Předpokládáme zejména silný tlak ze strany Spojených států,“ komentoval jednání Rady EU Jan Dusík. Evropská unie bude prosazovat přijetí jasných a závazných cílů ve snižování emisí skleníkových plynů, především oxidu uhličitého. „Bude třeba také jednat o tom, jak se zapojí prudce se rozvíjející ekonomiky, jako je Čína či Indie, které dosud žádné redukční závazky neměly,“ dodává Dusík. EU přijala už na svém březnovém summitu závazek snížit emise CO2 o 20 % do roku 2020 s tím, že pokud se přidají i další velcí znečišťovatelé, šlo by dokonce o 30% redukci.

Ministři podpořili i snahu Evropské komise o snižování emisí skleníkových plynů z paliv, využívaných v dopravě s tím, že by měly být přijaty závazné cíle i v této oblasti. Bude také třeba stanovit kritéria, za kterých má probíhat výroba biopaliv, aby byla udržitelná a ohleduplná k životnímu prostředí. „Biopaliva jsou velkou nadějí, ale zároveň jejich neuvážená podpora může mít negativní dopady na biodiverzitu, krajinu i dostupnost potravin v chudých zemích. Má-li jejich podíl v dopravě nadále růst, je stanovení kritérií udržitelnosti jejich produkce zásadní,“ říká náměstek Dusík.

Komisař pro životní prostředí Stavros Dimas také oznámil, že Evropská komise předloží balík opatření v energetice a ochraně klimatu (snižování energetické náročnosti a zvyšování energetické efektivity, rozvoj obnovitelných zdrojů, energetické úspory, snižování emisí CO2, změny v systému obchodování s emisními povolenkami…) do 23. ledna 2008.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů