Čtvrtek, 28. března 2024

Firmy lepší domácností

Firmy lepší domácností
Sběr elektroodpadu se zlepšuje.

Pražáci si myslí, že jsou ve znalostech, jak sbírat a recyklovat odpadky, nejlepší, ale není to pravda, větší znalosti mají například Moravané. Vyplynulo to z výzkumu společností Asekol, Ekolamp a Elektrowin, které se zabývají zpětným odběrem vyřazených elektrospotřebičů.

V popelnici zatím končí 72 % použitých kompaktních zářivek, 49 % lineárních zářivek, téměř polovina fénů a dalších malých elektrospotřebičů. Mnohem lepší situace je u praček, televizorů a chladniček, které si již lidé většinou zvykli odevzdávat do sběrných dvorů.

Povědomí o tom, že se mají vyřazené elektropřístroje odevzdávat k recyklaci, je přitom mezi lidmi opravdu vysoké - téměř 95%. Neznamená to však ještě, že se elektroodpadu z domácností sebere hodně: je to zatím jen něco málo přes dva kilogramy na hlavu za rok. Průměrný Evropan vyprodukuje ročně 17-20 kg elektrošrotu.

PODNIKY A ORGANIZACE zacházejí s elektroodpadem daleko svědomitěji než domácnosti. Podle výzkumu, který zahrnul víc než 300 firem, většinou odevzdávají vyřazená elektrozařízení do sběrných dvorů, často využívají služeb specializovaných firem. K recyklaci se tak z firem dostanou dvě třetiny televizí a faxů, tři čtvrtiny sporáků, 63 % ledniček, víc než polovina počítačů a monitorů. Nechtějí riskovat finanční postih, proto třídí daleko spolehlivěji. Čtvrtina firem dokonce zaměstnává člověka, který je za ekologické odstranění elektrospotřebičů přímo odpovědný.

Menší spotřebiče z kanceláří přesto končí spíš v popelnici, např. rychlovarné konvice. Obecně však platí, že čím je podnik větší, tím lépe se stará o svůj elektroodpad, jak potvrzuje Roman Tvrzník z kolektivního systému Elektrowin.

Nejčastěji jsou v podnicích měněny zářivky a svítidla, dále pak rychlovarné konvice a mobily. V roce 2005 více než dvě třetiny podniků vyřadily počítač a monitor.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů