Sobota, 20. dubna 2024

Egypt plánuje zúrodnění rozsáhlých částí pouště

Egypt plánuje zúrodnění rozsáhlých částí pouště
Vypadá to jako fata morgána, avšak květák, meruňky a melouny skutečně rostou na rozsáhlém pruhu písku poblíž egyptských pyramid. Je to důkaz egyptské snahy obdělat poušť. Zatímco globální oteplování a přílišné využívání půdy způsobují, že pouště se ve světě rozšiřují, Egypt se snaží zazelenit poušť, která pokrývá téměř celou zemi, ve snaze vytvořit prostor pro svou neustále rostoucí populaci.

V důsledku skutečnosti, že jen pět procent rozlohy země je obyvatelných, žije drtivá většina ze 74 milionů obyvatel Egypta kolem řeky Nilu a podél pobřeží Středozemního moře. Situace v již přelidněné zemi se ještě zhorší, protože do roku 2050 se má populace Egypta zdvojnásobit.

Vláda se proto snaží povzbudit obyvatele k životu v poušti tím, že v příštích deseti letech hodlá investovat 70 miliard dolarů na kultivaci 3,4 milionu akrů pouštní půdy.

Ve snaze učinit tyto oblasti obyvatelnými a zúrodnit je bude muset vláda využít vzácné vodní zdroje řeky Nilu, protože v Egyptě v podstatě nikdy neprší. Tento plán však narazil na odpor ochránců přírody, kteří tvrdí, že snaha zúrodnit poušť není ani praktická, ani proveditelná.

Ředitel Stockholmského mezinárodního vodního institutu Anders Jagerskog vyjadřuje pochybnosti nad tím, zda je moudré využívat cenné vodní zdroje na místech, která nejsou vhodná k pěstování plodin a kde se voda rychle vypařuje.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů