Pátek, 29. března 2024

Energie dává svobodu

Energie dává svobodu
Netěžit uhlí? To si nemůžeme dovolit, myslí si Francis Bailly, generální ředitel Global Accounts GE.

Většina dnešních scénářů počítá s tím, že spotřeba energie ve světě dramaticky poroste. Jenže ne všechny předpovědi se vždy vyplní. I v tomto případě určitě hrají roli proměnné, které mohou vývoj změnit...

Ano, jsou faktory, které budou spotřebu energie ovlivňovat. Prvním je cena ropy. Nevěřím ale, že by mohla dramaticky klesnout, pravděpodobný je spíš její nárůst v souvislosti s tím, jak zdrojů ubývá. Druhým faktorem je růst populace, vznik megaměst a podobně. Světová ekonomika roste v průměru pětiprocentním tempem ročně, což znamená větší spotřebu energie. Nedokážeme možná dnes přesně říci, o kolik se poptávka zvýší, ale že poroste, to je jisté.

Podívejme se jen na Evropu. Předpokládejme, že jejích obyvatel nebude přibývat a růst ekonomiky bude setrvalý, leč ne moc rychlý. Když se bude energie využívat efektivněji, začne se s úsporami, zavedou se nové technologie - proč by se měla spotřeba energie zvyšovat?

Souhlasím, že základní otázkou je efektivnost využívání energie. Když ale budete chtít třeba změnit všechny domy na energeticky efektivní a úsporné, bude to trvat dlouho a někdy to bude i nemožné. Budete muset postavit nové domy, protože teprve jejich konstrukce budou z hlediska efektivního využití ty správné. To si vyžádá další, mimo jiné i energetické náklady. Podobně je to s automobily. Nové vozy budou mít lepší vlastnosti, ale přijde to postupně. I když už nyní vidíme, že průměrná spotřeba pohonných hmot dramaticky poklesla. Některé automobily, které se prezentovaly na posledním autosalonu ve Frankfurtu, mají průměrnou spotřebu okolo čtyř litrů na sto kilometrů. Ještě před několika málo lety to bylo dvojnásobně.
Celkovou spotřebu ale ovlivní také růst životní úrovně. Každý chce mít auto, každý chce jet na dovolenou, každý chce někam létat, každý chce v zimě doma topit a v létě pouštět klimatizaci. To všechno se projeví na spotřebě.
Určitě se dá energií šetřit, ale vyžaduje to disciplínu. Ale ani účastníci této konference nejsou připraveni nějak dramaticky měnit své chování (při "hlasování" v průběhu budapešťského energetického fóra se většina přítomných na otázku "Jste ochotni výrazně změnit své chování, abyste snížili spotřebu energie?" vyjádřila záporně - pozn. red.).

A vy ano?

Ne, taky ne, stejně jako ostatní. Možná můj syn bude ochoten začít. Pro mě by však bylo určitě obtížné, pokud by se nestalo něco významného, změnit svůj život.
Energie je pro nás důležitá. Říká se, že energie je krví ekonomiky, já myslím, že je to ve skutečnosti krev naší svobody. Kdyby zítra někdo zastavil přísun energie, zastaví se všechno.

Zatím jsou základem pro výrobu energie stále fosilní zdroje - ropa, plyn, uhlí. Myslíte si, že by například uhlí mělo být beze zbytku všechno vytěženo? Nebo bychom měli těžbu v zájmu ochrany životního prostředí utlumovat?

Dnes se vedou velké debaty o tom, na jak dlouho stačí rezervy ropy. Někteří lidé říkají, že jsou na 40 let, jiní že na sto, záleží na tom, zda bereme v úvahu jen tu klasicky uloženou nebo i písky apod. I když si řekneme, že je ropy na sto let, víme, že jednou to skončí. A podívejme se na uhlí, to je všude: v USA, v Číně, v Indii, v Evropě - v Polsku, Německu, Česku. Jsou ho prostě enormní zásoby. Nemyslím si, že bychom si mohli dovolit říct "ne, my nechceme tyto zásoby využívat". Otázka zní, jak tyto zásoby využít mnohem efektivnějším a ekologičtějším způsobem než jen spalováním a vypouštěním prachu a pevných částic do atmosféry. Cesta se nabízí, nazýváme ji clean coal (přesný překlad "čisté uhlí" - pozn. red.). V zásadě jde o čisté technologie využití uhlí, kdy se při spalování paliva v tanku zároveň odstraňuje CO2. Takové technologie už existují.
Myslím, že to je cesta, kterou bychom měli jít, ale bez uhlí se neobejdeme.
Pak je otázka, jak a kam CO2 skladovat. Možností je třeba ukládat ho pod zem do bývalých vytěžených ložisek, další šancí je umístit ho pod vodu. Prozatím to vypadá, že by se taková cesta mohla používat, ale bude trvat ještě pár let, než se prokáže stoprocentně, že to funguje.

AUTOR: LIBUŠE BAUTZOVÁ
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů