Čtvrtek, 28. března 2024

Zkusíme to zase

Zkusíme to zase
Stavbu nových reaktorů nepřímo podpořil i prezident Václav Klaus. O reakci zelených se nestará, ti totiž již dali najevo, že pro jeho znovuzvolení nebudou.

Vláda nepadla, poslanci o dostavbě Temelína nerozhodli. Sociální demokraté se ale přes porážku ve Sněmovně svého plánu, jak dosáhnout obojího, nevzdávají.
"Nejlepší by teď bylo vzít stále platnou energetickou koncepci přijatou vládou v roce 2004, která s rozvojem jaderné energetiky počítá. A předložit ji jako zákon. Podobně jako se to každoročně děje při schvalování státního rozpočtu," říká místopředseda ČSSD a exministr průmyslu Milan Urban. O dalších krocích se nejdříve chce poradit s ústavními právníky. Čeká také na další vývoj u zelených i v ODS. Ve straně zelených se již hádají a postavení jejího předsedy Martina Bursíka se otřásá. ODS má zase před kongresem.

URBAN V KAŽDÉM PŘÍPADĚ chce za pár týdnů či měsíců odvetu za neúspěch ze středy 24. října. Spolu s levicí se mu zatím nepodařilo ve Sněmovně prosadit, aby energetickou koncepci začali místo kabinetu schvalovat poslanci. Od toho by už byl jen krůček k tomu, aby vyzvali vládu či polostátní ČEZ k dostavbě Temelína a překonali tak odpor Strany zelených.
K opozici se zatím přidal jen přeběhlík z řad ČSSD Miloš Melčák a Urbanovi chyběly dva hlasy. Ty také republiku dělily od pádu vlády.

K němu nedošlo, protože přívrženci jaderné energetiky v ODS dostali strach. "Váhal jsem několik dní. Nakonec to vedení postavilo tak, že by se mohla rozpadnout koalice," vysvětluje poslanec Jan Klas (ODS) náhlou změnu svého projaderného postoje. Ve sněmovně dál leží jeho zpráva o energetické bezpečnosti České republiky. V ní požaduje, aby Topolánkův kabinet do konce letošního roku přeformuloval programové prohlášení a otevřel cestu ke stavbě dalších dvou temelínských reaktorů.
O tomto materiálu má dokonce příští týden ve čtvrtek jednat jak bezpečnostní, tak hospodářský výbor Sněmovny. A alespoň ty asi dají vládě doporučení, že to bez jaderné energie nepůjde. Kabinet se jejich radou řídit nemusí, ale i tak jde o vlivný hlas.

DALŠÍ SIGNÁL VYSÍLÁ PREZIDENT (a čestný předseda ODS) Václav Klaus. Stavbu nových reaktorů nepřímo podpořil nejen před třemi týdny v severních Čechách, ale znovu v neděli ve svém projevu ke státnímu svátku.
"Elektrickou energii potřebujeme a potřebovat budeme. Vyrábět ji můžeme jen s těmi zdroji, které máme k dispozici a které jsou pro nás ekonomicky únosné. Jaderná energetika mezi ně patří," prohlásil Klaus při vzpomínce na vznik republiky. O reakci zelených se nestará, protože ti již dali najevo, že pro jeho znovuzvolení ruku nezvednou.

Do hry ještě vstoupí šéf hospodářského výboru Oldřich Vojíř (ODS). Ten chce naopak se zelenými o jádru debatovat. Tvrdí, že transparentní a objektivní diskuse o budoucí úloze jaderné energie čeká celou Evropu. Na jedné straně připomíná, že právě jádro na našem kontinentě představuje největší "bezuhlíkový" zdroj energie. Na druhé dává zeleným za pravdu v tom, že se větší pozornost musí věnovat nakládání s jaderným odpadem a bezpečnosti jaderných zařízení.

PROTI NOVÝM JADERNÝM REAKTORŮM jsou z parlamentních stran jen zelení. Jejich předseda Bursík vylučuje nedostatek elektřiny v příštích letech a za spory o nových jaderných elektrárnách vidí především další pokus sociální demokracie rozbít koalici, pro kterou dostavba Temelína skutečně představuje neuralgický bod (více v rozhovoru na str. 38 - 41).

Při jednání s politickými partnery Bursík přitvrdil. Hlavně proto, aby zeleným ukázal, že hájí jejich zájmy. Minulý týden se proto o jaderné energii nejednalo jen na vedení koaličních předáků. Před hlasováním se sešlo i všech sto koaličních poslanců a lidé z ODS a KDU-ČSL dostali jasné varování: pokud se proti zeleným spojí s ČSSD a komunisty, je s koalicí konec.

Proč tak zostra? Doba, kdy měl Bursík své zelené, které přivedl do Sněmovny a do vlády pod kontrolou, je pryč. Jeho pochybnosti, zda je odpor k jaderné energetice skutečnou prioritou strany a současné spory o obsazení ministerstva školství neotřesitelnou pozici předsedy rozkolísaly.

Ještě nedávno stála proti Bursíkovi jen stranická levice v čele s místopředsedou republikové rady Matějem Stropnickým. Nyní jde proti němu i místopředsedkyně strany Dana Kuchtová, která musela na nátlak ODS opustit resort školství. O její podporu uvnitř strany, do které vstoupil až před třemi lety, se Bursík často opíral.

KUCHTOVÁ VÍCEMÉNĚ POTVRDILA kuloárové informace, že za jejím odchodem nebyl jen problém s přípravou na čerpání evropských peněz, ale i její odpor k rozvoji jaderné energetiky: "Nemohu to ani potvrdit, ani vyvrátit. Také jsem to ale slyšela." Navíc připomíná, že výbušné téma Temelína se na jednání vlády objevilo. A i zpráva, že pro stavbu dvou jaderných reaktorů by se už mělo připravovat posouzení jejich vlivu na životní prostředí (EIA). "Vždy jsem k tomu říkala, že by šlo o jasné porušení koaliční smlouvy," zdůraznila Ekonomu.

Bez ohledu na to, že Bursík o jaderné energetice hovoří stejným tónem jako Kuchtová, čeká ho perný víkend. Musí předstoupit před republikovou radu a vysvětlit, proč za nového ministra školství nenominoval Dušana Lužného, kterého rada vybrala.

Z DOB OPOZICE totiž přežívá dvojkolejné řízení strany a proti vedení a poslaneckému klubu stojí právě republiková rada, v níž převažují zástupci regionů. Bursík ale Lužného (blízkého spolupracovníka Kuchtové) nechce a hovoří se o jiných kandidátech. Například o náměstkovi ministra spravedlnosti Františku Korbelovi, jehož jméno zaznělo v souvislosti s ministerskou funkcí už vloni. Nebo o senátoru Jiřím Zlatuškovi a rektorovi pražské Vysoké školy chemicko-technologické Vlastimilu Růžičkovi.

Pro mnoho řadových zelených tito dva nepřicházejí v úvahu. Nejde o straníky. Pokud by některý z nich do kabinetu zasedl, tak by v něm stranu kromě Bursíka zastupovali jen lidé, kteří s jejím programem nemají mnoho společného. Tím prvním už je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Stropnický nabízí ještě jedno vysvětlení ministerské rošády: Koalice chce ministerstvo školství obsadit člověkem, který bude souhlasit se zavedením školného na vysokých školách.

AUTOR: JOSEF PRAVEC

AUTOR: JIŘÍ KOUDA

Co se může stát, pokud zelení opustí koalici

Exministr Milan Urban tvrdí, že spory uvnitř koalice považuje jen za vedlejší produkt a jeho záměrem je dostavba elektrárny a nikoliv pád vlády. Co by ale mohlo doopravdy následovat?

Kdyby zelení opustili koalici, přicházela by v úvahu nejspíše spolupráce ODS, ČSSD a lidovců. O ní se ostatně spekulovalo přesně před rokem, krátce před tím, než předseda ODS Mirek Topolánek sestavil dnešní kabinet. Kvůli ministerským křeslům byla sociální demokracie ochotna slevit ze své levicovosti a některé její ekonomické představy nebyly už tolik vzdáleny tomu, co ODS nakonec prosadila při reformě veřejných financí. A možná by začala jinak mluvit i o americké radarové základně v Brdech.

Nedávné výroky předáků ČSSD, včetně šéfa strany Jiřího Paroubka, napovídají, že tentokrát by šlo jen o dočasnou vládu a ve hře by asi byly předčasné volby. Zřejmě poté, co by se ve prospěch velkých stran upravil volební zákon. Takové plány se rozvíjely už po volbách v roce 2006.

Paradoxní situace by nastala, pokud by Martin Bursík padl, zelení odešli z vlády a posunuli se výrazně doleva. Pak by se stali přirozenými partnery ČSSD do rudo-růžovo-zelené vlády. Teprve při dohadování takové sestavy by se ukázalo, zda jsou pro ČSSD důležité nové reaktory v Temelíně, nebo by na ně v zájmu snadné dohody rychle zapomněla.

V každém případě ODS a ČSSD o zelené urputně zápasí. Jde o to, zda se tato strana, která hraje roli jazýčku na vahách, z dlouhodobého hlediska přikloní doprava či doleva. A vyloučit nelze ani další cíl. Snahu obou silných stran zelené postupně zničit.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů