Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zdravá města mohou získat na svůj rozvoj až dva miliony korun

Zdravá města mohou získat na svůj rozvoj až dva miliony korun

Celostátní setkání obcí, měst i regionů, které usilují o lepší práci svých úřadů      a zvyšování kvality života svých obyvatel se včera uskutečnilo ve Zdravém městě Vsetín. Setkání téměř 70 účastníků z celé republiky k rozvoji samospráv v duchu tzv. místní Agendy 21 probíhá v rámci Podzimní školy Národní sítě Zdravých měst. Jedním z důležitých bodů bylo představení nového grantového schématu, díky němuž mohou aktivní města, obce i regiony získat až 2 miliony korun na konkrétní aktivity.

Jak získat důležité zdroje financí z fondů EU nebo jak napsat kvalitní projekt se učili zástupci samospráv v rámci další části Podzimní školy NSZM, která úspěšně pokračuje již třetím rokem. V rámci programu akce byl zástupcem Ministerstva životního prostředí představen nový zdroj Phare Revolving, který se zaměřuje na financování aktivit spojených s mezinárodním programem místní Agenda 21 a Projektem Zdravé město (MA21 a PZM). Města z něj mohou získat v první výzvě celkem 15 milionů korun, které mohou využít např. na zapojování veřejnosti do života obce nebo na osvětové kampaně jako je Den Země či Evropský týden mobility. Finance je doporučeno použít také na systémové zlepšování práce radnice a plnění mezinárodních standardů směřujících k udržitelnému rozvoji. Maximální výše podpory na jeden projekt jsou 2 miliony korun.

Rozdělování peněz má velmi jasná pravidla, řídí se nezávislým žebříčkem v podobě Databáze místních Agend 21 (www.ma21.cz). „Zde jsou uvedeny všechny samosprávy, které se zabývají místní Agendou 21, jinak řečeno konkrétními aktivitami, které zlepšují život v našich obcích a regionech“, říká Petr Švec, ředitel Národní sítě Zdravých měst, jejíž členové tvoří cca 80 % samospráv v této Databázi. Existuje několik kategorií, které určují, jak kvalitně město postupuje a dle toho má také šanci získat příslušný obnos peněz. „Systém je transparentní a jednoduchý, čím vyšší kategorii město dosáhne, tím více peněz může na svůj další rozvoj získat. Výhodou je, že samosprávy mohou dostat až 90 % uznatelných nákladů na projekt“, dodává Švec.

Program Podzimní školy byl zaměřen také na prezentaci úspěšných projektů z nejrůznějších oblastí, na kterých se mohli přítomní zástupci měst a regionů dozvědět, jakým způsobem dobrý projekt vytvořit a také úspěšně zrealizovat. Jedním z prezentujících bylo také Zdravé město Kopřivnice. „Tato setkání nám přinášejí důležité informace a zkušenosti, které bychom jinak jen stěží získávali nebo draze platili. Vidíme, jak naši kolegové z jiných měst postupují v konkrétních případech či projektech a máme možnost prodiskutovat, co nás zajímá. V rámci Letní školy v Ústí nad Labem jsme si například ujasnili, jak postupovat v oblasti strategického plánování. Hned na podzim jsme nové informace úspěšně aplikovali u nás v Kopřivnici“, uvádí konkrétní přínosy setkání Dagmar Rysová, místostarostka a politička PZM a MA21.

Další Škola NSZM se uskuteční v březnu 2008 v Chrudimi.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů