Pátek, 26. dubna 2024

Noční požár skládky v Zahájí

Noční požár skládky v Zahájí

K požáru bývalé skládky odpadu u obce Zahájí vyjeli dnes v noci krátce po druhé hodině ranní profesionální hasiči z centrální stanice České Budějovice a hasiči ze stanic Suché Vrbné a Týn nad Vltavou.

Zároveň byl vyhlášen poplach pro jednotky dobrovolných hasičů obcí Hluboká nad Vltavou, Zliv a Dříteň.

Požár zachvátil skládku o rozměrech cca 100 x 30 metrů. Jelikož hořel různorodý odpad obsahující i plasty, museli hasiči zasahovat v dýchacích přístrojích. Sedm cisteren a dva dopravní automobily se svými osádkami byly dostatečným množstvím sil a prostředků pro lokalizaci požáru, která byla velitelem zásahu ohlášena v 4:42 hodin. Ke skládce byli povoláni specialisté z chemické laboratoře z Kamenice u Prahy. Ti provádí měření koncentrace nebezpečných látek v ovzduší. O požáru byl dále informován příslušný odbor životního prostředí.

V současné době jsou na místě jednotky profesionálů z Českých Budějovic a Suchého Vrbného a jednotka dobrovolných hasičů obce Hluboká nad Vltavou s pěti cisternami a jedním dopravním automobilem. Ve spolupráci s povolaným bagrem rozhrabují požářiště a dohašují ohniska.

Škoda vzniklá požárem byla předběžně stanovena na výši Kč 50 000,--. Vyšetřovatel příčin požáru HZS České Budějovice stanovil tři verze vzniku požáru: nedbalost, úmyslné jednání a samovznícení. Která z těchto bude potvrzena, je zatím předmětem šetření.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů