Středa, 24. dubna 2024

V Senátu budou vyhlášeny výsledky soutěže Zelená stuha České republiky 2007

V Senátu budou vyhlášeny výsledky soutěže Zelená stuha České republiky 2007

Stálá komise Senátu pro rozvoj venkova společně se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, občanským sdružením, pořádá slavnostní vyhlášení výsledků soutěže Zelená stuha České republiky roku 2007 a ocenění českých reprezentantů v soutěži Entente Florale Europe 2007, které se koná ve středu 7. listopadu 2007 od 10 hodin v Hlavním sále Valdštejnského paláce, sídle Senátu Parlamentu ČR.

Porota soutěže Zelená stuha České republiky 2007 hodnotila ve dnech 10.–12. září 2007 devět vesnic v Jihočeském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Libereckém, Olomouckém, Pardubickém, Středočeském, Zlínském kraji a v Kraji Vysočina. Porota zhodnotila letošní ročník jako velice silný, v soutěži byly zastoupeny obce s velice dobrou úrovní péče o zeleň a životní prostředí a určit pořadí na prvních třech místech a tedy rozhodnout o celostátním vítězi nebylo vůbec jednoduché.

Z reakcí zástupců SZKT v krajských hodnotitelských komisí Vesnice roku, ale také od členů komise hodnotících v soutěži Zelená stuha České republiky víme, že obce a jejich obecní samosprávy přikládají stále větší význam kvalitě prostředí a zeleni a roste také zájem občanů  o péči o plochy veřejné a vyhrazené. Obce uplatňují více vlastních kapacit při jejich zakládání a údržbě a také využívají místní zdroje. „Tuto skutečnost považujeme za velice potěšitelnou a naplňuje nás nadějí, že budou stále rychleji v českých vesnicích ubývat některé jevy, ke kterým máme z odborného hlediska určité výhrady“ doplnila Ing. Eva Voženílková, ředitelka Společnosti.

Soutěž Zelená stuha České republiky vyhlašuje Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu, občanské sdružení (SZKT), od roku 2000 a navazuje tím na výsledky soutěže Vesnice roku v Programu obnovy venkova. Do soutěže Zelená stuha České republiky jsou nominovány obce, které v krajských kolech Vesnice roku získaly ocenění Zelená stuha za péči o životní prostředí a zejména o zeleň v obci i v jejím krajinném prostředí. Porotu soutěže, ve které jsou zastoupení odborníci z řad zahradních a krajinných architektů, praktických zahradníků i výzkumných pracovníků, sestavuje SZKT. Porota hodnotí obce z především z hlediska kvality péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci a z hlediska péče o krajinné prostředí obce, zohledňuje však také zapojení veřejnosti do plánování a realizací úprav v obci.

Entente Florale Europe 2007

Letos pošesté soutěžilo české město a česká obec spolu s dalšími sídly z jedenácti evropských zemích v soutěži Entente Florale Europe – Evropská kvetoucí sídla. Mezinárodní porota složená ze zástupců účastnických zemí navštívila v rámci hodnocení 23 evropských sídel.    8. srpna 2007 soutěžící město Tábor a 9. srpna 2007 soutěžící obec Zálší v Jihočeském kraji. Výsledky letošního ročníku soutěže byly slavnostně vyhlášeny v anglickém lázeňském městě Harrogate 21. srpna 2007. Slavnostnímu vyhlášení předcházelo náročné závěrečné jednání mezinárodní poroty a také shromáždění zástupců účastnických zemí.

Město Tábor mezinárodní porota ocenila STŘÍBRNOU MEDAILÍ.

Vesnici Zálší porota ocenila BRONZOVOU MEDAILÍ.

Porota zároveň udělila Zálší mimořádné ocenění za zachování architektonického dědictví a udržování lidových tradic.

Soutěž je zaměřena především na společný zájem radnic, obyvatel        i místních podnikatelů o kvalitu životního prostředí a zejména zeleně jako jeho podstatné součásti v urbanizovaném prostoru i v okolní krajině založeného především na osobní odpovědnosti občanů             a na schopnosti vzájemné komunikace a spolupráce mezi radnicemi, občany i místními podnikateli. Společná kvalitní péče o životního prostředí, respektování originálních kulturních, historických a přírodních hodnot a environmentální výchova a vzdělávání dětí, mládeže i dospělých s sebou přináší rozvoj komunitního života, zvyšuje přitažlivost      pro šetrný turistický ruch a vytváří nové pracovní příležitosti.

Další informace:
Ing. Eva Voženílková, ředitelka SZKT

tel: 257 324 234 nebo 607 963 288,

e-mail: kancelar@szkt.cz, vozenilkova@szkt.cz

http://www.szkt.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů