Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologickým aktivistům vadí kroky kolem kanálů

Ekologickým aktivistům vadí kroky kolem kanálů

PŘELOUČ - Několik let připravovaný projekt výstavby kanálu u Přelouče, který by umožnil splavnit Labe až do Pardubic, narazil v březnu tohoto roku na nesouhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí. Martin Bursík tehdy neudělil výjimku pro vodní stavbu v území, v němž se nachází chráněné druhy rostlin a živočichů. Ekologické aktivisty proto nyní „nadzvedlo“ ministerstvo dopravy. Podle nich se stále připravuje výkup pozemků pro Plavební stupeň Přelouč.

Představitelé Dětí Země a Ekologického právního servisu nyní zjistili, že náměstek ministra dopravy Jiří Hodač měl údajně vydat v červenci příkaz k dokončení výkupů pozemků u Přelouče, a to za 23 milionů korun. V situaci, kdy podle ekologických aktivistů má letos skončit financování této stavby. Podle nich ekologicky i ekonomicky sporné. „Zdá se, že náměstek Hodač patří k těm lidem na Ministerstvu dopravy, kteří se společně s vedením Ředitelství vodních cest ČR nevzdávají myšlenky za státní peníze dříve či později začít plavební stupeň Přelouč stavět, ačkoliv tomu brání rozhodnutí ministra Bursíka,“ uvedl se znepokojením Miroslav Patrik z Dětí Země.

Podle ředitele Ředitelství vodních cest ČR Miroslava Šefary stát dosud za výkup pozemků utratil v roce 2006 téměř 89 miliónů korun a ke scelení celého území, kudy má kanál vést, zbývalo vykoupit pozemky za 23 milionů korun. K tomu dal souhlas právě náměstek ministra dopravy. Hodač. Podle aktivistů to svědčí o tom, že ředitelství vodních cest tuto stavbu na území ekologicky cenných Slavíkových ostrovů, které mají být zařazeny do soustavy chráněných území NATURA 2000, považuje jen za pozastavenou a zatím tedy vyčkává, co bude dál.

„Jedná se o exemplární příklad plýtvání miliónů ze státního rozpočtu, neboť stavba nemůže být realizována a přesto se pro ní dále vykupují pozemky,“ pozoruje právník Ekologického právního servisu Pavel Doucha. „Chystáme se proto obrátit na Nejvyšší kontrolní úřad, aby postup ministerstva přezkoumal,“ prohlásil za obě organizace, které se razantně staví proti kanálu, Pavel Doucha.
 Petr Doubrava

Zdroj:Pardubický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů