zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Zdravotní prospěch potravin z ekologické produkce

07.11.2007
Zemědělství
Zdravotní prospěch potravin z ekologické produkce

Výsledky evropského výzkumného projektu řešeného v 6. rámcovém programu V&V pod názvem “Quality Low Input Food” (QLIF) ukázaly, že některé potraviny z ekologické produkce, např. ovoce, zelenina a mléko jsou hodnotnější z hlediska výživových faktorů a obsahují větší množství antioxidantů, o kterých se předpokládá, že snižují riziko onemocnění srdce a rakoviny. U ovoce a zeleniny byl zjištěn vyšší obsah antioxidantů oproti konvenční produkci o 40 %, u mléka o 60 % více antioxidantů a prospěšných mastných kyselin. Profesor Carlo Leifert z Newcastle University ve Velké Británii (koordinátor projektu) uvedl, že výsledky projektu naznačují, že konzumace biopotravin je ekvivalentní tomu, jako bychom denně konzumovali porci ovoce a zeleniny navíc.

Projekt QLIF byl zahájen v březnu 2004, na jeho řešení se podílí 31 výzkumných středisek, společností a univerzit v Evropě. Příspěvek Evropské komise na řešení má činit 18 milionů EUR. Více informací o projektu je k dispozici na internetové stránce projektu QLIF.

Ve dnech 20.–23. března 2007 se uskutečnil 3. vědecký kongres organizovaný v rámci projektu QLIF. Sborník prezentací z uvedeného kongresu a informace o přípravě 4. kongresu, který se uskuteční 18.–20. červan 2008, jsou k dispozici zde.

Řešení projektu QLIF probíhá v sedmi pracovních skupinách (WP):

WP1: Očekávání a postoje spotřebitelů

WP2: Vlivy metod produkce na kvalitu a bezpečnost potravin a lidské zdraví

WP3: Systémy produkce plodin

WP4: Systémy produkce dobytka

WP5: Zpracovatelské strategie, které garantují kvalitu a bezpečnost potravin

WP6: Strategie pro transport, obchodování a prodej

WP7: Horizontální aktivity

U jednotlivých pracovních skupin je k dispozici řada odkazů na publikace, které vznikly v rámci projektu QLIF. K uvedeným publikacím (článkům, zprávám aj.) je zprostředkován přístup přes Organic Eprints.

Mezi vybrané publikace WP5 patří např.:

Produkce biopotravin: zásady, koncepce a doporučení pro budoucnost (pdf, 2,36 MB, 82 stran)

Postupy použité při produkci biopotravin a potravin s nízkými vstupy – dopad na kvalitu a bezpečnost potravin (pdf, 1,56 MB, 129 stran)

Hlavní zásady produkce biopotravin a potravin s nízkými vstupy (pdf, 632 kB, 118 stran)

Zásada správné výrobní praxe při produkci biopotravin (pdf, 1,16 MB, 35 stran)

CORDIS


Zdroj: ÚZPI, www.Agris.cz
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí