Sobota, 20. dubna 2024

Jámu u Globusu řeší také úřady ochrany přírody

Jámu u Globusu řeší také úřady ochrany přírody

LIBEREC - Nejen liberecký stavební úřad, ale také odbor životního prostředí řeší nelegální jámu poblíž obchodního domu Globus v liberecké průmyslové zóně Sever v Růžodole. Podle zjištění odboru životního prostředí je jáma v zóně zeleně nejméně od poloviny září.

„Řešíme tuto věc z hlediska ochrany životního prostředí, kde je v tomto konkrétním případě dotčen zemědělský půdní fond. Realizované terénní úpravy byly provedeny v rozporu se zákonem o jeho ochraně v platném znění. V současné době probíhá prošetřování věci, za účelem zjištění odpovědné osoby,“ uvedla vedoucí odboru životního prostředí Ivana Řimnáčová. „Z tohoto důvodu nemůžu podat další podrobné informace,“ dodala Řimnáčová.

 Za porušení zákona o ochraně zemědělského půdního fondu však hrozí pachateli mírné tresty. „Jestliže se tohoto jednání dopustila fyzická osoba, jedná se o přestupek, kde lze uložit pokutu do výše pěti tisíc korun. Jestliže by se v tomto případě jednalo o jiný správní delikt osoby podnikající či právnické osoby, pak je možné za takové jednání uložit pokutu až do výše pětisetnásobku minimální mzdy, stanovené zvláštním předpisem,“ vysvětlila Ivana Řimnáčová.

 Majiteli pozemku by měli být podle katastru nemovitostí Petr Turek a Naděžda Turková, jejichž jména jsou úzce spjatá se společností Integra. Ta ze zabývá zemními pracemi, především zakládáním staveb, zajištěním stavebních jam, sanací a stabilizací zemin, i veškerými inženýrskými sítěmi. Totéž v současnosti provádí i v průmyslové zoně, sousedící s tímto pozemkem.

 Jako nepovolené terénní úpravy řeší jámu také liberecký stavební úřad. Zde jsou sankce vyšší. Stavebníkovi hrozí až půlmilionová pokuta a uvedení zeleně do původního stavu. Na základě správního řízení lze zásah i dodatečně povolit.


Martina Machová

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů