Pátek, 29. března 2024

Ústecký kraj potvrdil limity těžby uhlí

Ústecký kraj potvrdil limity těžby uhlí

Místní lidé a ekologické organizace přivítali dnešní hlasování ústeckého krajského zastupitelstva, které respektuje ochranu měst a obcí před dalším rozšiřováním uhelných dolů.

Rozhodnutí přitom označili za důležitý vzkaz pro vládu i těžební společnosti.

Zastupitelstvo schválilo oficiální zadání tzv. zásad územního rozvoje – důležitého dokumentu, který bude krajskou obdobou územního plánu. Zadání respektuje územní limity. Podle zákona musí zásady územního rozvoje převzít všechny platné body dosavadního územního plánu.

Místní lidé v Horním Jiřetíně a Černicích tak dostali další silnou záruku, že se nebudou muset stěhovat kvůli těžbě uhlí. Zásady územního rozvoje totiž budou závazné pro úřady i důlní společnosti.

Vláda musí respektovat názor dotčené obce i kraje a odepsat zásoby uhlí pod obcemi, řekly ekologické organizace a zástupci místních lidí.

Postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum uhelných dolů podle nich oživí ekonomiku Ústeckého kraje. Nová průmyslová odvětví tak mohou vytvořit tisíce pracovních míst. Že by se těžba měla zastavit před obcemi, soudí vedle kraje také koaliční strany i opozice. S vystěhováním lidí z domovů nepočítá ani platná Státní energetická koncepce. Podle průzkumu CVVM skoro tři čtvrtiny (73 %) lidí v Ústeckém kraji podporují zachování limitů těžby.

Jana Doležalová ze sdružení Kořeny z Litvínova řekla:

„Děkujeme hejtmanovi Jiřímu Šulcovi. Při návštěvě prezidenta Klause v Horním Jiřetíně místním lidem slíbil, že kraj bude limity těžby v zásadách územního rozvoje respektovat. Své slovo dnes dodržel a shodně s ním hlasovali i skoro všichni jeho kolegové.“

Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, řekl:

Pro místní lidi to bude velké ulehčení. Rozšiřování dolů a vystěhování obcí nechce kraj, nechce vláda, nechce opozice a nepožaduje platná Státní energetická koncepce. Vláda by teď měla vyhovět městu a odepsat zásob uhlí, které leží pod Horním Jiřetínem a Černicemi. Postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum dolů oživí ekonomiku na Ústecku a přivede sem nová průmyslová odvětví.

Jan Rovenský z Greenpeace řekl:

„Jsme rádi, že zastupitelé limity respektovali. Je to stejně dobrá a zároveň samozřejmá zpráva, jako že ráno vyšlo slunce. Samozřejmá proto, že usnesením vlády o limitech je pro krajský úřad závazné a v návrhu je proto musel respektovat stejně, jako třeba dobývací prostory. Dobrá proto, že loňský návrh územního plánu variantu prolomení limitů navzdory tomu obsahoval. Zastupitelé tak dali podobně jako vláda jasně najevo, že prolomení limitů už pro ně není možnost, o které by uvažovali.“

 

Kontakt:        Petr Machálek, ředitel Hnutí DUHA, telefon 777 308 113

                        Jan Rovenský, Greenpeace, telefon 723 623 238

            Jana Doležalová, občanské sdružení Kořeny, 724 762 046
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů