Sobota, 20. dubna 2024

Dnes jen rarita - zítra obvyklá součást likvidace

Oceňování nabouraných ojetých vozů je věda. Pomáhají expertní systémy a hlavně sám trh.
Dnes jen rarita - zítra obvyklá součást likvidace
Internet a elektronická komunikace vůbec má ve všech oborech zelenou. Nejinak je tomu i v pojišťovnictví. Nejenže si majitelé vozu mohou pro něj sjednat pojištění on-line, ale po totální škodě se jej prostřednictvím svého pojistitele a jeho elektronických aukcí mohou také zbavit. Pojišťovny pomalu ale jistě přecházejí od klasického modelu "kamenných dražeb" ke komfortu aukcí elektronických, kdy dražitelé sedí v pohodlí vlastní kanceláře a slova licitátora "Dá někdo víc?" už jsou zbytečná. V současné době využívají pojišťovací instituce dva typy aukcí - aukce s garancí prodeje a aukce bez této garance.

"U prodejní aukce pojišťovna převezme na základě smlouvy s klientem jeho vrak, vyplatí klientovi celkovou hodnotu vozidla v době pojistné události, tedy včetně odčitatelných zbytků a jménem klienta celý prodej zprostředkuje. U aukce bez garance prodeje klientovi najdeme kupce na vrak vozidla, který na určitou dobu, obvykle po dobu třiceti dnů, garantuje cenu za odkup. Pak už je na klientovi samotném, zda této nabídky využije," říká Petr Doležal, vedoucí týmu elektronických aukcí v České pojišťovně a.s.

Pojišťovny si umějí poradit s nepojízdnými vraky

Do prodejních aukcí míří z pojišťoven obvykle dva druhy vozidel - tím prvním jsou vozidla po havárii, která se nevyplatí opravovat, tedy po totálních škodách. U nich za normální situace platí standardní podmínky likvidace - stanoví se cena v době nehody a použitelné zbytky, které se od ní odečtou. V případě, že vůz bude zařazen do elektronické aukce, přinese to klientovi hned dvě výhody najednou. Dostane totiž vyplacenou plnou obvyklou cenu vozu a ještě mu odpadnou starosti, co s nepojízdným "vrakem". A druhým typem jsou odcizená a nalezená vozidla, včetně jejich prokazatelných součástí.

Internetová aukce - dražitelé si užijí adrenalin po síti

Jak internetová aukce vypadá? Působivě. "Například v České pojišťovně se konají každý týden dvě eAukce s počtem 10 až 20 položek a přístup do ní má zhruba 150 partnerů, kteří s ní podepsali příslušné právní dokumenty. Jsou mezi nimi především nezávislé, ale i značkové servisy, které mají o tento typ vozů eminentní zájem, protože je dokážou dále využít. Naopak bazary tak aktivní nejsou, neboť se jim převzetí vozidla v podobném stavu většinou nevyplatí. Do prodejních aukcí však nahlížejí všichni hlavně proto, že jak pro bazary, tak pro opravny jsou cenným zdrojem informací o cenách jednotlivých vozů," vysvětluje Petr Doležal.

Do dražby samotné pak může zasáhnout i člověk z ulice, který přihazuje prostřednictvím některého z registrovaných partnerů. Současný počet vozidel, která přicházejí do aukce, zatím představuje ideální kompromis mezi potřebou pojišťovny a poptávkou trhu. Přibližně čtrnáct dní před aukcí probíhá náhled nabízených položek, při němž je v internetové prezentaci k dispozici fotodokumentace a podrobný popis vozidla. Dále je uvedeno místo, kde je vozidlo fyzicky umístěno kvůli možnosti osobní prohlídky a zvážení nákladů nutných na odvoz vozidla. Garantovaná doba trvání samotné aukce je dvacet minut, přičemž každá změna nejvyšší nabídky minutu před koncem prodlužuje stanovený čas o další dvě minuty.

Prodejní cena je nevyzpytatelná

Na dobu trvání aukce existuje nespočet názorů a variant stejně jako na strategii prodeje. Aukce se obvykle účastní zhruba deset aktivních obchodníků, dalších několik desítek, které aktuální nabídka nezaujala, pak nelítostnému boji přihlíží. Položky, které se neprodají, putují do další dražby se sníženou vyvolávací cenou. Odborníci pojišťoven samozřejmě určují cílovou cenu, které by vozidlo mělo při prodeji dosáhnout. I je však často překvapí, o kolik je mnohdy cena v reálu vyšší. Na druhou stranu se na ni s některými typy vozidel pojišťovny ani nedostanou, což je pochopitelně riziko, se kterým do transakce jdou. Pro pojišťovny je kromě finančního efektu důležité, že způsob aukce je jednoznačně transparentní, rychlý a díky aukci mají také přehled o reálných cenách vraků vozidel.

Prodejní aukce nejsou pro každý vůz

Zatím je prodejní aukce stále poněkud výběrovou záležitostí, protože ne každé vrácené nebo totálně nabourané vozidlo se do ní hodí. U aukcí, kde není garance prodeje vozidla, je situace jiná. A proč se právě ony elektronické aukce používají k oceňování zbytků vozidel po totálních škodách? Protože s naceňováním ojetých vozidel je obecně velký problém.

"Jakmile koupíte nové vozidlo a vyjedete na silnici, jeho hodnota neustále klesá. Tržní cena klesá po určité křivce, která je odvislá od typu a značky vozu, jeho stáří, počtu najetých kilometrů, ale i od takových faktorů, jakými jsou roční období, úspěšnost právě konkrétního modelu, aktuální kupní síla obyvatelstva... Stanovení cen ojetin je opravdu věda. Je třeba mnoho ceníků, statistik, odborných knih, zkrátka hory dat. A to stále hovoříme o voze ojetém a nenabouraném. A pokud takovou ojetinu zpestříme nehodou, dostáváme se k expertní činnosti na entou. Bourané vozidlo má v tuto chvíli dokonce několik hodnot - pro svého majitele, jinou pro autoservis, pro provozovatele vrakoviště, pro pojišťovnu," dodává Petr Doležal.

Kde najít optimální cenu pro všechny? Jedině na trhu!

K oceňování ojetých nabouraných vozidel mohou pojišťovny používat a také používají hned několik expertních systémů. Ideální je, když likvidátor použije k určení ceny několika nezávislých zdrojů. I přesto jediný, kdo nakonec vůz a hlavně jeho zbytky nejlépe ocení, je trh. Pojišťovny tedy mohou trhu položit otázku, kolik dá za použitelné díly, a v jednu chvíli dokáží díky rychlosti a dalším výhodám internetu oslovit velké geografické teritorium.

"Například u nás používáme systém aukcí AudaSalvage. Od klienta vůz nepřebíráme, pouze jej zařadíme do systému, pečlivě popíšeme, vyfotografujeme a čekáme na nabídku k odkupu. To vše přes internet. Při výplatě pojistného plnění pak použijeme cenu, která se vrátí z internetové aukce," popisuje situaci Petr Doležal z České pojišťovny. Tato cena má několik nesporných výhod - je objektivní a jednoznačně prokazatelná, po dobu 30 dnů také závazná. Obchodník, který navrhne určitou cenu, totiž majiteli vozidla také garantuje, že po tuto dobu od něj v případě jeho zájmu vůz odkoupí.

Český trh s bouranými vozy má určitá specifika

Obecně je trh s bouranými auty většinou doménou nezávislých opravců a specializovaných obchodníků, takzvaných "vrakařů". V zahraničí je jejich podíl obzvlášť silný. Tito lidé nebo firmy na základě smluv s pojišťovnami v aukcích vrak koupí, rozeberou, využijí, co se využít dá na náhradní díly, a zbytky ekologicky zlikvidují nebo zužitkují na suroviny. K takovému modelu, který vyžaduje také koordinovanou součinnost všech pojistitelů, nám podle Petra Doležala v Česku chybí ujít ještě kus cesty.

Oceňování bouraných aut je velká věda

Do budoucna by naprostá většina totálních škod měla projít aukčním systémem. Obecně platí a zkušenosti říkají, že úspěšnost odkoupení vozidla by měla být kolem 20 až 35 procent. I naceňování a jeho složité výpočty jsou prací, která se musí vyplatit. Odborníci říkají, že kvalitní nacenění trvá minimálně 30 minut. Pokud je to autobus nebo nákladní vůz, může jít i o několik hodin. Přípravné práce a sběr podkladového materiálu pak trvají ještě déle.

"Z našich dosavadních zkušeností můžeme říct, že každý pátý vůz, který projde elektronickou aukcí, se prodá. A patrný je i vzrůstající trend," je přesvědčen Petr Doležal.

I budoucnost patří internetu

V Česku pracují pojistitelé se dvěma aukčními systémy - AudaSalvage a Autoonline. Na vyspělejších trzích v zahraničí existuje ještě více systémů a podobná situace možná časem nastane i u nás. Trh se v této oblasti vyvíjí každým měsícem stejně jako internet a veškerá elektronická komunikace obecně. Jde o to si na vše zvyknout - zpočátku to byli partneři, likvidátoři, přibudou postupně i klienti. Provozní zkušenosti s elektronickou komunikací mají pojišťovny více než dobré. Žádné informace se neztrácejí cestou, neexistuje žádné přepisování a kopie odeslané pošty se pořizuje automaticky. Práce s papírovými kopiemi je rozhodně složitější a pomalejší. A při likvidaci jde hlavně o čas.

Možnosti internetových aukcí jsou neomezené

Aukční systém má mnoho výhod: Hodně rychle, pohodlně a velmi transparentně dává dohromady nabídku a poptávku. Žádný jiný princip než spárování nabídky a poptávky není tak spravedlivý. Podobný systém by v budoucnu mohlo být možné využít i pro výběr opravce pro jakoukoliv jinou škodu na vozidle po dopravní nehodě. Například vypsat poptávkové řízení na opravce, který vůz po nehodě opraví nejrychleji, nejefektivněji... Zatím na to klienti nejsou moc zvyklí, ale v tomto směru se může odvíjet budoucnost. Do elektronických aukcí je možné v budoucnu zařadit i vozy, které nejsou totálními škodami, ale jejich majitelé je z jakéhokoli důvodu už nechtějí provozovat, nebo zboží poškozené při přepravě, vrácené předměty z krádeží v bytech, chatách, chalupách. A v neposlední řadě aukce mohou být i nástrojem řešení sporů mezi klientem a pojišťovnou.

"Aukce jsou jednoznačně superslužbou pro klienty. A poskytovaný servis je obvykle tím prvním a posledním zároveň, co zákazníci pojišťovny pochválí nebo pohaní," uzavírá Petr Doležal, vedoucí týmu elektronických aukcí v České pojišťovně a.s.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů