Sobota, 20. dubna 2024

Konference učitelů o změnách klimatu (aneb KONEV)

Konference učitelů o změnách klimatu (aneb KONEV)

Osmý ročník jihomoravské KONference o Ekologické Výchově (KONEV) je věnován tématu Globálních změn klimatu. 150 přihlášených učitelů čekají přednášky a diskuse s odborníky, odpoledne pak tematické pracovní dílny.

Již tradičně pořádá Lipka – školské zařízení pro environmentální vzdělávání pod záštitou Jihomoravského kraje Konferenci o ekologické výchově. Sjíždějí se na ni bezmála dvě stovky pedagogů základních a středních škol. Letos se program zaměří na globální změny klimatu, a to od odborných informací až po náměty na metodické zpracování tohoto tématu ve výuce.

Dopoledne je zaměřeno na odborné přednášky a diskuse. Konferenci zahájí přednáškou o globálních klimatických změnách RNDr. Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu a prof. Zdeněk Laštůvka z Mendelovy lesnické a zemědělské univerzity. Jak vypadá „Klausova modrá planeta očima školního koordinátora ekologické výchovy“ přiblíží učitel Aleš Tinka, o mezinárodních školních projektech zpraví další učitelé – Zdeněk Votava a Zdeněk Hromádka.

Odpoledne následují pracovní dílny, přinášející praktické metodické náměty pro výuku o klimatických změnách (včetně možnosti inspirace filmem Al Gora Nepříjemná pravda), o ochraně zvířat nebo o krajině a povodních.

Proč Lipka zvolila tak diskutované, a svým způsobem kontroverzní téma? Dlouholetý učitel ekologické výchovy Aleš Máchal objasňuje: „Pro žáky a studenty je velmi cenné, dokáže-li učitel navázat výuku na aktuální společenskou debatu. Čím je téma ožehavější, tím bývá pro studenty zajímavější. Od učitele to ovšem vyžaduje dobré znalosti – musí se průběžně vzdělávat. V tom především se snažíme učitelům pomoci, poskytnout jim aktuální informace i náměty pro praxi.“

Konference se koná v Kongresovém centru na brněnském Výstavišti, začíná v 8:30 a potrvá do 16 hodin. Podrobné informace o programu přikládáme.

Kontakty:      Mgr. Eva Kazdová, tel. 736 473 732

                  Mgr. Dáša Zouharová, tel. 736 473 731

                    Ing. Aleš Máchal, tel. 603 760 974
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů