Středa, 24. dubna 2024

Mokřady na soutoku Moravy, Dyje a Dunaje mají mezinárodní význam

Mokřady na soutoku Moravy, Dyje a Dunaje mají mezinárodní význam

Ve čtvrtek 15. listopadu získají mokřady v nivě na soutoku tří řek – Moravy, Dyje a Dunaje diplom pro trilaterální mokřad mezinárodního významu. Tato přírodně cenná lokalita na území tří středoevropských zemí – ČR, Slovenska a Rakouska – se dostává pod ochranu Ramsarské úmluvy o mokřadech.

 

Práce na zápisu Nivy na soutoku Moravy, Dyje a Dunaje do seznamu tzv. „ramsarských“ lokalit začaly už v roce 1995 a společná práce ochrany přírody všech tří zemí bude tedy příští týden korunována úspěchem.

 

Slavnostní vyhlášení Nivy na soutoku Moravy, Dyje a Sunaje mokřadem mezinárodního významu se odehraje ve čtvrtek 15. 11. 2007 od 14:00 v Bratislavě (Hotel Hradná Brána, Slovanské nábř. 15).

 

Ve 14:45 následuje tisková beseda. Na slavnostní udělení diplomu i tiskovou besedu jste srdečně zváni.

 

České ministerstvo životního prostředí bude zastupovat náměstek ministra František Pelc a koordinátora Ramsarské úmluvy v ČR Libuše Vlasáková. Zúčastní se i náměstek ředitele Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Michal Hošek, hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek, vedoucí Správy CHKO Pálava Jiří Matuška či pověřený ředitel podniku Lesy ČR Vladimír Dolejský.

 

Úmluva o mokřadech majících mezinárodní význam především jako biotopy vodního ptactva (Ramsarská úmluva), byla sjednána v íránském Ramsaru v roce 1971. V současné době má úmluva 157 smluvních stran. Je první mezinárodní úmluvou zaměřenou na ochranu přírodních zdrojů a jednou z mála úmluv chránících konkrétní typ biotopů. Každá smluvní strana je povinna zařadit alespoň jeden mokřad do Seznamu mokřadů mezinárodního významu. V současné době je na něm vedeno 1 697 mokřadů o celkové rozloze 151 milionů hektarů. V České republice je v ramsarském seznamu zapsáno dvanáct mokřadů.

 

Kontakty na experty:

Ivan Koubek, Štátna ochrana prírody SR, ivan.koubek@sopsr.sk

Libuše Vlasáková, Koordinátora Ramsarské úmluvy v ČR, libuse_vlasakova@env.cz

 

Další informace:

http://www.ramsar.org

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů