Čtvrtek, 25. dubna 2024

Soutěž motivuje děti k ekologickému chování

Soutěž motivuje děti k ekologickému chování

Kladno-Osmnáctý ročník mezinárodní výtvarné, literární  a fotografické soutěže Kladenská veverka už zná své vítěze. Slavnostní vyhodnocení a vernisáž nejlepších prací se uskuteční dnes od 11 hodin v Domě kultury na Sítné.

Letošním tématem soutěže byla Ochrana přírody a životního prostředí, klady a zápory činností lidí ve vztahu k přírodě. „Tato myšlenka provází soutěž od samého počátku. Již dříve jsme s dětmi kreslili obrázky s tématikou ochrany přírody, vysazovali jsme stromky a kreslili poutače na stezky, například na Vinařickou horku, a to vše v rámci ochrany přírody. Před lety jsme se s kolegy v ateliéru bavili o tom, jestli by hlavní organizátor těchto aktivit zaměřených na ekologii, Jaroslav Fiala, nechtěl na toto téma zorganizovat soutěž,“ uvedl kladenský výtvarník Přemysl Povondra.

„Ekologická výchova je nejdůležitejší právě u dětí. Je důležité, aby si uvědomily, že s přírodou je potřeba zacházet opatrně, a pokud by tomu tak nebylo mohli bychom přijít o některé živočišné druhy. Například právě o veverku. Je to  taková česká opička, a proto jsme ji vybrali jako symbol našich lesů,“ řekl Povondra.

Za dobu svého trvání si soutěž získala své příznivce nejen v Čechách, ale i v dalších zemích. Aby Kladenská veverka dostála svému jménu, každoročně se jí zúčastňuje také řada škol z kladenského regionu. „Tradičními aktéry jsou například střední zdravotnická škola, Střední průmyslová škola a Obchodní akademie v Kladně, základní školy z Brandýsku, Vinařic a kladenské mateřské školky a další,“ dodal výtvarník.


Zvláštní ocenění obdrží

Cena hejtmana Středočeského kraje: Filip Jizba,  VK Zdeňka Kladno

Cena primátora města Kladna: Karolína Melicharová, VK Zdeňka Kladno

Cena zakladatele soutěže Jaroslava Fialy: Jan Harapes,  Libodřice u Kolína

Hlavní cena soutěže zahraniční zájezd: Peter Luljak,  SOŠ Luhačovice
 
 Zuzana Vlková

MOJE KLADENSKO
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů