Úterý, 16. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

KOCBEŘE - K závěru se blíží projekt Společně si víme rady, jak a tady na odpady, ve kterém žáci zdejší školy pomáhali vesnici řešit problematiku nakládání s komunálním odpadem.
Akce začala v dubnu a mimo jiné při  ní děti učily spoluobčany nakládat s odpady, vybavily školu a některé domácnosti  kompostéry a koši na tříděný odpad. Při zatím poslední akci, Halloweenu vyráběly masky a strašidla z druhotných surovin. Projekt zakončí děti návštěvou třídírny odpadů.

Stranu zelených pohněvaly argumenty Ředitelství silnic a dálnic a moravskoslezského hejtmana Evžena Tošenovského (ODS), kteří tvrdí, že výstavba dálnice D47 z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku přes Ostravu a Bohumín až k polským hranicím se prodražila a zpozdila zejména kvůli požadavkům ekologických sdružení.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) včera zahájilo výstavbu posledního, kontroverzního úseku dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi na Ústecku. Úsek v délce 16,4 kilometru bude stát 8,95 miliardy korun (bez DPH) a má být hotov do konce roku 2010. Povede přes Chráněnou krajinou oblast České středohoří. Proto byla také stavba kvůli protestům ekologů opakovaně odkládána.

Tisíce korespondenčních lístků adresovaných ministrovi životního prostředí předají v pondělí dopoledne herec Jaroslav Dušek a zástupci Hnutí DUHA. Lidé z celé republiky na nich žádají o změny v zákoně, které domácnostem usnadní třídění a recyklaci odpadu.
Sousední Německo či Rakousko a další evropské země recyklují kolem poloviny komunálního odpadu – ale Česká republika kulhá pozadu s pouhými 20 %. Hlavním důvodem jsou špatné recyklační služby. Zatímco popelnice stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděné odpadky musí průměrná domácnost dojít 140 metrů. Hnutí DUHA prosazuje několik změn v zákoně, které zajistí, aby recyklace byla snadnější.

Dokumentární film Zdroj režiséra Martina Marečka získal hlavní cenu na filmovém festivalu Sun Child v arménském Jerevanu. Film ukazuje negativní důsledky těžby ropy na životní prostředí, dodržování lidských práv a politickou situaci. Ačkoliv byl dokončen v roce 2005, teprve nyní se dočkal oficiální projekce na Kavkaze, kde vznikl. Zdroj už získal na festivalech 17 ocenění.

Společnost OK Projekt, která vlastní skládku v Zahájí na Českobudějovicku, žádá o nové, takzvané integrované povolení. O víkendu na ní museli přitom hasiči likvidovat oheň a firma bude muset skládku uvést do stavu, který splňuje i náročné podmínky jihočeského krajského úřadu.


 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů