Pátek, 29. března 2024

DPA: Klaus znovu kritizuje Gorea a environmentalisty

DPA: Klaus znovu kritizuje Gorea a environmentalisty

Ostrou kritiku na adresu bývalého amerického viceprezidenta Alberta Gorea a dalších "ekodiktátorů" zopakoval český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro německou agenturu DPA. U příležitosti nadcházejícího vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta v němčině Klaus kritizoval i rozhodnutí německé vlády postupně opustit jadernou energetiku.
"Udělením Nobelovy ceny za mír Alu Goreovi se situace dále zdramatizovala. Tím byl překročen Rubikon a klimatická propaganda se stala oficiální světovou doktrínou. Na druhé straně ale toto ocenění přimělo mnoho lidí k tomu, aby trochu nevěřícně zakroutili hlavami a začali si klást otázky," uvedl Klaus.
Jeho kniha vyjde ve vídeňském nakladatelství Carl Gerold's Sohn v poněkud upraveném názvu, který v překladu znamená Modrá planeta v zelených poutech.
Svůj postoj k ekologii vysvětlil Klaus v rozhovoru takto: "Chovat se rozumně k životnímu prostředí je součást přirozeného lidského chování. Ale 'ochrana životního prostředí', to už je jiná věc. Moje polemika není namířena proti rozumné ochraně životního prostředí, ale proti něčemu, co už lze označit za ekodiktaturu. To je chování, které staví ekologické otázky do centra lidského myšlení a činí z nich vládnoucí princip lidstva. Tito lidé jsou mými nepřáteli. Je možné diskutovat o ochraně životního prostředí v malém, ale člověk by měl především dávat sám dobrý příklad. A ne jako pan Gore s jeho monstrózním domem, který polyká spoustu elektřiny."
"Rozhodnutí německé vlády vystoupit z jaderné energetiky bylo určitě chybou," odpovídá Klaus na další otázku. "Jaderná energie je mnohem lepší než skoro všechny ostatní energie. Víra v jiné energetické zdroje je iracionální. Ty nové větrné mlýny jsou pro mě skutečně tragické. To není řešení."
A dodává: "Ano cítím se jakýmsi novodobým Donem Quijotem, který bojuje s větrnými mlýny, toto přirovnání je pro mě ctí. Když vidím aroganci lidí, jako je Al Gore, musím prostě dělat něco proti tomu."
"Falešná a neférová propaganda samozvaného velekněze klimatu mi připomíná komunistickou éru. I tehdy se někteří snažili vnutit ostatním jedinou oficiální pravdu. V dnešní klimatické debatě vidím stejné ohrožení lidské svobody. A považuji za nutné pozvednout proti tomu svůj hlas," tvrdí Klaus.
"Ekologická ideologie se objevila už v 19. století. Ale teprve na přelomu 60. a 70. let 20. století se v USA a v západní Evropě objevili lidé, kteří byli proti svobodě, volnému trhu a demokracii a kterým se zdálo, že socialismus už není schopen 'inspirovat masy'. A tak se vrhli na toto téma a to byl začátek tohoto hnutí," soudí Klaus.
"Jako každý akademicky uvažující člověk jsem samozřejmě připraven vzít v úvahu všechna nová fakta o oteplování nebo ochlazování Země. To je technická stránka problému. Jiná věc je interpretace těchto faktů. To je společenská stránka, a v této oblasti nevidím stále nic, co by mohlo změnit můj názor. Prostě nevěřím, že nějaký moudrý povolaný ví lépe, jak se věci mají, než miliony lidí," uvedl Klaus v rozhovoru pro DPA.

http://www.ceskamedia.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů