Pátek, 26. dubna 2024

Ekologické vytápění, cesta k úsporám

Ekologické vytápění, cesta k úsporám
Tepelná čerpadla, solární panely nebo kotle, které spalují nekvalitní zrní z loňské sklizně, můžou ušetřit svým majitelům až desítky tisíc ročně. Od ledna 2008 mohou počítat s ještě vyššími úsporami, cena tepla z "klasických" zdrojů totiž stoupne minimálně o 10 %

Nově do hry vstupuje také ekologická daň, která od ledna 2008 zatíží vyššími odvody k přírodě méně šetrné způsoby vytápění, například spalování uhlí. Ekologičtější topení se tedy vyplatí. Otázkou zůstává jaké. Univerzální řešení totiž neexistuje.

VÝHODY I NEVÝHODY MÁ KAŽDÁ Z TECHNOLOGIÍ

Solární panely lákají prakticky nulovými provozními náklady, ale v některých objektech se investice nemusí vrátit ani v delším časovém horizontu. Cena tepelného čerpadla je vysoká, oproti dálkovému teplu ale ušetří desetitisíce ročně. To se však týká starších, nezateplených objektů - v nízkoenergetickém domě bude celková spotřeba menší, menší budou tedy také úspory.

Zajímat se o výměnu starého nevyhovujícího kotle za tepelné čerpadlo má přitom smysl pouze u domu, který teplem zbytečně neplýtvá. Prodraží se nejen zdroj, ale také provoz. I u tepelného čerpadla totiž platí, že čím více energie je třeba, tím vyšší budou účty.

Češi se zatím o zateplení příliš nezajímají. Na rozdíl od Německa, kde je standardem nízkoenergetický dům, se české novostavby nejčastěji pohybují na hranici normy, která stanoví spotřebu v rozmezí 80 až 120 kWh na metr čtvereční ročně. U starších nezateplených domů je nutné ročně počítat na stejnou plochu se spotřebou mezi 150 a 200 kWh. Ve srovnání s tím nízkoenergetický dům potřebuje méně než 50 kWh na metr čtvereční a pasivní stavba maximálně 15 kWh.

VYUŽIJTE SLUŽEB ODBORNÍKŮ

U nízkoenergetického domu jsou náklady na stavbu asi o 15 procent vyšší než u běžného domu. U pasivní stavby se to pohybuje mezi 20 a 25 procenty s tím, že záleží například na orientaci domu a pozemku ke světovým stranám. I s daleko nižšími náklady na stavbu je však možné dosáhnout velkých úspor na vytápění. U nových staveb lze při zvýšení investice o dvě až čtyři procenta dosáhnout energetických úspor až čtyřicet procent, někdy až k nízkoenergetickému standardu. Obtížnější je to u staršího objektu, úpravy jsou také dražší. Proto je třeba pečlivě posoudit úměrnost mezi náklady na rekonstrukci a úsporami a najít řešení, které přinese zisk. K tomuto účelu se doporučuje navštívit odborníka. Mělo by jít o nezávislého konzultanta, nikoli prodejce konkrétní technologie. Obrátit se můžete například na informační střediska České energetické agentury, kterých je přes 40 po celém Česku.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů