Čtvrtek, 18. dubna 2024

Ekologové odmítají nejdelší sjezdovku v Jeseníkách

Ekologové odmítají nejdelší sjezdovku v Jeseníkách

Ochránci přírody odmítají novou sjezdovku v České Vsi na Jesenicku. Vrch Zlatý Chlum, z něhož má nejdelší sjezdovka v Jeseníkách vést, totiž leží v chráněné krajinné oblasti. Pokud se investor s ochránci přírody nedomluví do tří až pěti měsíců, sjezdovka nebude, píše dnes středomoravská příloha Mladé fronty Dnes.

Obec se už domluvila s Lesy České republiky vlastnícími zalesněné svahy. Vymění je s nimi za své lesy, aby mohla na Zlatém Chlumu kácet. "Nahoru by měla vést čtyřsedačková lanovka dlouhá téměř 1900 metrů, končící na vrcholu nedaleko rozhledny ve výšce 875 metrů nad mořem," sdělil starosta České Vsi Jindřich Jermář. Dolů povede sjezdovka dlouhá 2,5 kilometru. Areál má fungovat i v létě. Celoročně bude v provozu speciální bobová dráha, která má být nejdelší v Česku.

Obec ale naráží na protesty ekologů. "Vznik lyžařského areálu je neslučitelný s ochranou přírody v cenné oblasti," řekl šéf ochranářského sdružení Sojka Aleš Kovář. Podle něj si stavba vyžádá masivní odlesnění, což zvýší riziko erozí, větrných kalamit i vzniku lokálních záplav a ohrozí i cenné území s výskytem chráněného ptactva.

Záměr naráží také na postoj ochranářů ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKOJ), i když ti nejsou úplně proti stavbě. "Za limitujících podmínek si tady umíme lyžařský areál představit," sdělil vedoucí Správy CHKOJ Jan Halfar. Nechtějí ale připustit sjezdovku širší než 50 metrů, včetně lanovky. Nelíbí se jim ani výstavba přírodní nádrže na vodu pro umělé zasněžování sjezdovek na Zlatém Chlumu v prostoru Čertových kamenů nebo výstavba parkoviště na podhorských loukách.

Zástupce investora Vladimír Netolička chce s ochranáři dál vyjednávat. "Jedná se s nimi těžko. Je to pořád dokola, nicméně to nevzdáváme ... Pokud nedosáhneme přijatelné shody v horizontu tří až pěti měsíců, od projektu ustoupíme," řekl Netolička. Na podobných argumentech ztroskotal před časem i majitel firmy Domino Milan Pospíšil, který chtěl postavit velký areál v Bělé pod Pradědem.

http://www.skinet.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů