Úterý, 23. dubna 2024

Chystejte vánoční dárky a bojte se dárečků

Chystejte vánoční dárky a bojte se dárečků
Do Vánoc zbývá šest týdnů. Nejvyšší čas se ve firmě zabývat otázkou, komu a jaké dárky rozdáme. Je to rozhodování relativně těžké, protože se při něm neuplatňují měřítka obvyklá při obdarovávání v soukromém životě.

Tady nejsou na prvním místě potřební, ani se nečistí černé svědomí příspěvkem na charitu. Naopak. Čím víc milionů obdarovávaný vydělává, tím dražší dar dostane. Co na tom, že by si za své mohl koupit celý velkoobchod, od něhož jsme tu věc odebrali? Náš dar musí být vidět...

Tak, jak klesají schůdky společenského žebříčku, zmenšují se i dárky. Na poslední příčce je propisovací tužka s logem. Pod ní je však ještě zem - v tomto případě raději mluvme o samotném dnu - stále totiž existují lidé, kteří za dar považují igelitovou tašku.

Výběr dárku o dárci hodně vypovídá. Firma pyšná na tradici dá přednost eleganci. Organizace považující se za dravce volí agresivní design. A burani budou dál rozdávat nevkusné otvírače na pivo (nevztahuje se na pivovary).

Výběr vypovídá také o tom, jak dárce hodnotí obdarovávaného. Můžete pocítit snahu vyjádřit úctu, potěšit, pobavit. Někdy. Častější je splnění povinnosti se připomenout. A také jsou dárečky, které bývají pokusem o úplatek nebo aspoň o vyvolání pocitu závazku. Pravděpodobně v každém oboru se najdou firmy, které takto kazí vzduch. Zabránit jim v tom asi není možné, obrana je však jednoduchá - nepřijmout, a pokud to opravdu nejde, dar veřejně přiznat a zříct se ho.

V příštích týdnech uvidíme, jak se oproti loňsku změnily rozpočty na propagaci, jak se vyvíjí vkus pracovníků marketingu a kdo byl letos obdařen nápadem. Z dárků, které jsem viděl loni, mě skutečně oslovil jediný: živý stromek v květináči. Kdybych ho byl dostal, poctivě bych o něj pečoval. Bez ohledu na to, že ho rozdávala firma, která patří k největším škůdcům životního prostředí v této zemi.

martin.denemark@economia.cz
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů