Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Společnost Kronospan, která jako největší výrobce dřevotřískových desek v České republice patří zároveň mezi největší znečišťovatele ovzduší na Vysočině, uvede do konce příštího roku do provozu novou výrobní technologii za 1,4 miliardy korun. Staré lisy z poloviny 80. let minulého století nahradí nové s nižšími emisemi formaldehydu. "Plánujeme i další kroky pro ekologicky šetrnější provoz," uvedl jednatel Jan Rudolf. Firma chce například pořídit nový - méně prašný - dávkovač pilin.

Firmy Unilever, Cargill, Nestlé, Kraft, Procter and Gamble rozšiřují svou poptávku po palmovém oleji, který se dováží především z provincie Riau na Sumatře. Tam je uloženo podle odhadů až 14,6 miliard tun uhlíku v jednom z nejhlubších světových rašelinišť.
Více něž 1,4 milonů hektarů pralesa v Riau bylo už proměněno v plantáže, další 3 miliony hektarů lesa mají být proměněny v oblast pro pěstování biopaliva.
Při likvidaci starobylých pralesů se uvolňuje uhlík. Rašelina se rozkládá a pozemky se stávají obětí požárů, které často hoří po desetiletí. Pokud budou rašeliniště na Sumatře dál takto ničena, podstatně to zvyší globální emise uhlíku, varuje organizace Greenpeace.

2. konference o snížení přírodních pohrom na úrovni ministrů v Asii včera skončila v hlavním městě Indie Nové Delhi. Konference schválila „Prohlášení z Nového Delhi o snížení katastrof", a vyzvala různé státy a příslušné mezinárodní organizace, aby společně usilovaly o regionální spolupráci v snížení počtu pohrom.
V prohlášení se uvádí, že zmíněná konference se bude rozšiřovat jako regionální platforma pro snížení počtu pohrom. Účastníci konference zastupují vlády různých států, OSN a regionálních mezinárodních organizací, mezinárodních finančních organizací, organizací vědeckého výzkumu, společenské instituty atd. Konference se koná každý druhý rok v různých asijských státech.

Včera před půlnocí někdo založil na louce pod lesem ve směru na obec Valy černou skládku. Neznámý pachatel vyhodil 16  pneumatik včetně disků, které  zapálil.
Naštěstí je náhodný svědek stihl uhasit, než vznikla nějaká další škoda či ohrožení. Policisté z obvodního oddělení Přelouč hledají pachatele pro přestupek na úseku ochrany životního prostředí, za který lze dle přestupkového zákona uložit pokutu do 10.000 korun.

Vydavatelství Konstrukce Media, operující v segmentu odborných titulů, rozšířilo své portfolio o nový titul All for Power. Časopis se zaměřuje především na problematiku výstavby a rekonstrukce jaderných a uhelných elektráren, ale rovněž i na alternativní zdroje energií. All for Power je tak třetím titulem vydavatelství, když se přiřadí ke stávajícím magazínům Konstrukce a Silnice Železnice.

Dravým ptákům na Vysočině se v poslední době daří o něco lépe než dřív, podle ochránců přírody se jejich stavy pomalu zvyšují. V kraji se objevují i neobvyklé druhy - stále častěji bývá pozorován orel mořský, na skládce odpadků u Jihlavy se na sklonku letošního léta na nějaký čas usídlil i exotický sup bělohlavý. Zatoulal se asi ze Španělska nebo Chorvatska, řekl Miloslav Bartoš z jihlavské organizace Českého svazu ochránců přírody. Supové, kteří se živí mršinami, se začali víc toulat po Evropě i proto, že ve Španělsku již padlá dobytčata nemohou zůstat ležet na pastvě, chovatelé je musí odklízet.

Erik Geusse se stal ředitelem sekce Strategie a ekonomiky průmyslu na Ministerstvu průmyslu a obchodu. Specializuje se zejména na oblast životního prostředí, podnikání a otázky ekonomické efektivnosti.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů